În ce condiții vor avea voie cetățenii să folosească bazele sportive ale unităților de învățământ

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.12.2022 - 15:16
Sală de sport- Foto: PEXLS PHOTOS

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care este permis accesul cetăţenilor în bazele sportive ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului şcolar. Legea merge la promulgare.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul soluţionării problemei accesului la o resursă pentru sport neutilizată în afara orarului şcolar, aflată în proximitatea zonelor rezidenţiale.

„Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, arată iniţiativa legislativă.

Citește și: VIDEO Șacal blocat în gardul undei gospodării din Tulcea. Localnicii se plâng că nu este prima oară

Conform sursei citate, „este permis accesul gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor şi sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor, precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.

Citește și: Bugetul pentru ministerul Justiției va fi de 5.43 miliarde lei în 2023. Cu 7% mai mare ca în 2022

„În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unităţile de învăţământ vor introduce în regulamentele actuale de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare şi le vor afişa la exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul”, mai indică sursa menţionată.
 
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop a declarat că locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare este curtea şcolii.
 
„Între riscurile obezităţii infantile, lipsa infrastructurii sportive publice şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare. Curtea şcolii este şansa unei copilării sănătoase. Salut susţinerea colegilor parlamentari şi solicit directorilor de şcoli şi autorităţilor locale să găsească voinţa şi resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea şcolii cu aceeaşi bunăvoinţă cu care găsesc soluţii atunci când închiriază contra cost sala de sport din şcoală”, a explicat Tudor Pop, iniţiatorul legii, potrivit unui comunicat de presă al USR.
 
Potrivit sursei citate, cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării.
 
USR mai precizează că situaţia a fost agravată de pandemie, când lipsa activităţii fizice şi a relaţionării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării şi stării de bine a copiilor, prin inactivitate şi sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului şi alimentaţiei, conform News.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te