Ce tip de pensie poate fi cumulată cu salariul? În ce condiții te angajezi la pensie

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.03.2024 - 08:58
Ce tip de pensie poate fi cumulată cu salariul? În ce condiții te angajezi la pensie - Foto: Pexels/Marcus Aurelius

Ce tip de pensie poate fi cumulată cu salariul? În ce condiții te angajezi la pensie. Apar noi date din noua lege a pensiilor. Pensionarii care încasează o pensie de invaliditate vor putea cumula și banii.

SHARE

Ce tip de pensie poate fi cumulată cu salariul? În ce condiții te angajezi la pensie. Apar noi date din noua lege a pensiilor. Pensionarii care încasează o pensie de invaliditate vor putea cumula și banii din salarii.

Aceasta în condițiile în care până acum erau puși să aleagă între cele două tipuri de venituri: pensie de invaliditate sau salariu.

Ce tip de pensie poate fi cumulată cu salariul? În ce condiții te angajezi la pensie

Anunțul a fost făcut de către fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care recunoaște că aceasta era o reală problemă, în vechea lege, conform Realitatea.net.

"Am regândit definiția pensiei de invaliditate, astfel încât, în funcție de afecțiunile medicale pe care le are o persoană și la recomandarea medicului, să poata cumula venitul din pensia de invaliditate cu anumite venituri din salariu, la anumite activități.

Experiența mi-a spus că, de-a lungul timpului, au fost persoane care nu mai puteau sa activeze în domeniul de bază și atunci mergeau la pensia de invaliditate.

Citeşte şi: Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor? Intră în vigoare din 1 ianuarie

Dar ar fi putut să facă altfel de munci ușoare, cu care să își rontunjească veniturile și să continue să contribuie în sistem, dar erau obligați să opteze între a lua pensie sau salariu", a explicat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Noua lege a pensiilor este destul de ambiguă, în privinţa acestui cumul dintre pensie şi salariu.

Este vorba despre persoanele asigurate în sistemul public de pensii (Pilonul I), care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, adică au vârsta standard de pensionare și au stagiul minim de cotizare, pe contributivitate.

Citeşte şi: Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii. Cine sunt pensionarii care o primesc?

Potrivit dispoziţiilor art. 46, alin. (1) şi (2), din Legea nr. 360/2023, "pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţii privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare".

Mai apoi, apare obligativitatea de a opta între a ieşi la pensie şi a continua să fii în muncă, până cel mult la vârsta de 70 de ani:

"Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie, (...) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 ani".

Citeşte şi: Trei exemple de pensii care cresc cu peste 1.500 lei la recalculare. Cât au contribuit pensionarii?

Curtea Constituţională decisese cu unanimitate de voturi că este neconstituţională Legea cumulului pensie-salariu, mai devreme, în luna octombrie a acestui an.

Va exista o perioadă de tranziție, între 1 ianuarie 2024 și 31 august 2024, în care condițiile de înscriere la pensie se vor baza pe vârsta standard de pensionare și pe stagiul minim de cotizare, prevăzut în Legea nr. 263/2010.

Reglementarea privind posibilitatea de a cumula pensia cu salariul după ce te-ai pensionat va intra în vigoare mai devreme și anume de la 1 ianuarie 2024. Legea spune că acest cumul nu este posibil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te