Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii. Cine sunt pensionarii care o primesc?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.03.2024 - 09:33
Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii. Cine sunt pensionarii care o primesc? - Foto: Freepik

Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii.Cine sunt pensionarii care o primesc? aflăm din declarațiile șefului Casei de Pensii Daniel Baciu dar și după prevederile din noua lege a pensiilor.

SHARE

Recalcularea pensiilor se va face până la 1 septembrie. Pensiile mărite vor fi virate în luna septebrie. 3.000.000 de pensionari se așteaptă la pensiei cu 40% mai mari, în medie. 

Citește și: Ce pensie iau la recalculare pensionarii care au lucrat 25-30 de ani? Unii iau 2.200 lei mai puțin

Citește și: OFICIAL Grevă la Poștă. Pensia vine cu întârziere în aprilie dacă guvernul nu plătește 70.000000 lei

Restul de 2.000.000 de pensionari vor rămâne cu pensia pe care o primesc în acest moment. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, vine cu o veste foarte bună pentru pensionari. Ei vor putea beneficia de o nouă creștere a pensiilor după recalcularea de la 1 septemrbeiu.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii care iau carduri de alimente. De unde ridică 250 lei?

Cu o condiție. Ca pensionarii să poată face dovada că au primit sporuri cu caracter nepermanent. Acestea pot fi sporuri de noapte, pentru că au lucrat în weekend, dacă au fost detașați etc. 

Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii. Cine sunt pensionarii care o primesc?

”Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat, pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul.

 Banii aceștia au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut, este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut, strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, avem acești bani în Bucegi, oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu. 

Problema este că este, uneori, dificil să mai faci dovada că ai avut ore suplimentare sau sporuri. Unele firme la care a lucrat respectiva persoană s-au desființat, iar ITM refuză, adesea, să ofere documente. De la ITM poți obține documente aproape exclusiv prin decizie judecătorească obținută în instanță. Asta înseamnă bani și nu o poți obține în 6 luni.

Cum faci dovada?

Newsweek România a scris despre aceste probleme. Am căutat un răspuns la întrebarea dacă orele de noapte, indemnizațiile, munca în ture sporurile vor mai conta la calcularea pensiilor.

Răspunsul scurt ar fi că toate cele enumerate mai sus se vor lua in calcul la pensia finală, daca la dosar se depune o adeverință care să constate că respectivul pensionar a avut parte de ore de noapte, ture etc. Din păcate, adesea, adeverințele sunt greu de obținut. Citește pe larg în LINK de mai jos

Citește și: Câți bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă? Cum se acordă?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te