Când vine vorba de pensii și pensionari, legislația din România diferă foarte mult față de cea din Bulgaria. Spre exemplu, vecinii noștri oferă diferite stimulente de Paști persoanelor vârstnice.
Parlamentul din Bulgaria a adoptat în primă lectură amendamentele la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, care prevăd un supliment de Paște de 75 BGN (200 lei) pentru peste 500 000 de pensionari.
Ce sume bani primesc pensionarii din Bulgaria în plus la pensie de Paște? Cât primesc românii?
Acesta prevede că 40 de milioane de BGN (100.000.000 lei) vor fi prevăzute pentru o plată unică a unei sume suplimentare de 75 BGN (190 de lei) pentru pensionarii a căror pensie sau suma pensiilor, împreună cu suplimentele și compensațiile pentru luna aprilie 2024, este de până la 526 BGN inclusiv (aproape 1.100 lei).
Fondurile vor fi imputate la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Astfel, în legătură cu viitoarele sărbători de Paște, vor fi sprijiniți aproximativ 534 000 de pensionari ale căror venituri sunt sub pragul de sărăcie.
Ce oferă România?
Nu există o sumă de bani pe care Românai să o ofere pensionarilor de Paște. Mulți pensionari iau primesc bani pentru alimente: suma de 250 de lei o dată la 2 luni, dacă nu au pensie mai mare de 250 de lei.
La polul opus, România oferă câte 6 tranșe de câte 250 de lei românilor cu venituri mici și unui număr foarte mare de pensionari.
Citește și: Un pensionar ia 14.000 lei în plus la pensie, bani pentru care nu a contribuit. Ce meserie are?
Citește și: Anunț important pentru pensionari. Astăzi, se decide dacă plata pensiei vine la timp în aprilie
Din cifrele consultate de Newsweek de la Casa de Pensii sunt minim 2.500.000 de pensionari care au pensie mai mică de 2.000 de lei și care primesc, astfel, aceste vouchere pentru alimente sau pentru plata unei mese calde.
Prima tranșă pentru 2024 s-a acordat în februarie. Astfel, cea de-a doua tranță de 250 de lei va fi acordată în aprilie, dar nu mai devreme de 18 aprilie. În februarie, au fost pensionari care au primit acest ajutor către finalul lunii pe data de 28 februarie.
Newsweek a monitorizat cu atenție întregul proces.
Citește și: Care sunt orașele unde s-au băgat banii pe cardul de alimente? Când vor intra la toată lumea?
Ce faci dacă nu ai primti cardul?
Dacă te încadrezi ca beneficiar al acestui ajutor și nu ai primit cardul, trebuie să verifici la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu este acolo, sunați la 031.9268.
Citește și: Ce se întâmplă cu cardurile de alimente care nu au fost alimentate? Ce trebuie să facă românii
Cine beneficiază de cardul de alimente în 2024?
a) pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici ca 675 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici de 675 lei;
e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.