Totuşi, managerii din domeniul construcţiilor se aşteaptă la o scădere moderată a numărului de salariaţi, cei din industria prelucrătoare şi din construcţii prognozează o creştere a preţurilor, iar în comerţ se aşteaptă chiar la o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Ce preţuri vor creşte în următoarele 2 luni şi unde va fi stabilitate? Cum va evolua piața
Tendinţele economice au fost stabilite de Institutul Naţional de Statistică pe baza unor anchete numite „de conjunctură”, care exprimă estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.
În cazul anchetelor de conjunctură, “în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a respondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen”, după cum se arată în precizările metodologice care însoţesc rezultatele ultimei anchete conjuncturale privind tendinţele economice, publicată de Institutul Naţional de Statistică pe 28 decembrie.
În continuare, “răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”.
La o diferenţă de până la ± 5% între răspunsurile pozitive şi cele negative date de manageri, se consideră că va urma o perioadă de relativă stabilitate, un rezultat între ± 6% până la ±15% se citeşte ca “creştere moderată, respectiv scădere moderată”, iar de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere.
Un răspuns de ±40% se interpretează ca o creştere accentuată, respectiv scădere accentuată aşteptată de manageri. Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform CAEN. Rev2.
Aceste solduri reprezintă percepţia managerilor asupra realităţii din domeniile în care activează, pe baza propriei experienţe şi nu o realitate bazată pe cifre.
Astfel, din ancheta economică realizată în luna decembrie pentru intervalul decembrie 2023 – februarie 2024, a rezultat că managerii din toate cele patru domenii de activitate în care s-a realizat ancheta se aşteaptă la creşteri de preţuri.
Cei mai pesimişti par să fie însă managerii din domeniul Construcţii, care se aşteaptă în viitorul foarte apropiat la o scădere a volumului producţiei (-21% sold conjunctural) şi o scădere moderată a numărului de salariaţi (-10%).
“În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +30 %)”, se arată în comunicatul INS.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.