EXCLUSIV Primul român închis pentru zădărnicirea combaterii COVID, condamnat absurd, ca în dictaturi

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.10.2021 - 18:25
Sursă imagine: Pexels.com

Strugurel Matei a fost, în decembrie 2020, primul român condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

SHARE

Bărbatul de 36 de ani, persoană cu dizabilități intelectuale, nu a avut avocat, instanța neasigurându-se că el a înțeles ce i se întâmplă și a fost condamnat în lipsă, fiind găsit de autorități doar când a fost să fie încarcerat, în vara acestui an. În 29 iulie 2021, Curtea de Apel Ploiești a decis respingerea apelul formulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în numele lui Strugurel Matei, pe motiv că bărbatul nu și-a dat acordul să fie reprezentat în instanță și nici să conteste hotărârea. Strugurel Matei era de negăsit încă din cursul anului trecut. 

După mai bine de două luni în închisoare, la Penitenciarul Focșani, Strugurel Matei a fost eliberat, în 7 octombrie, în urma demersului avocatei Ștefania Dascălu, din cadrul CRJ, care a obținut la Judecătoria Buzău desființarea deciziei de încarcerare din 2020 pentru zădărnicirea combaterii bolilor și rejudecarea cazului. 

„Nu înțelegea prea multe lucruri, era evident de la o primă conversație cu dânsul că suferă de o dizabilitate intelectuală. Ar fi putut să observe foarte ușor și ofițerul de poliție care i-a luat declarația de suspect și de inculpat. (S.M.) nu înțelegea de ce e acolo, de ce e închis, pentru un test care a ieșit negativ, nu înțelegea de ce e închis, pentru că nimeni nu i-a explicat nimic. Evident, nu a avut avocat, nu știa nimic, doar s-a văzut în închisoare. Știa că n-a fost în regulă să plece atunci, că trebuia să aștepte rezultatul testului, dar mai mult de atât, nimic”, a declarat, pentru Newsweek România, avocata Ștefania Dascălu.  

Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania

Reamintim că Strugurel Matei a fost condamnat pentru că a fugit din spital, în aprilie 2020. Acesta a fost adus la spital pentru că tușea puternic, iar, în timp ce aștepta rezultatul testului pentruu infectarea cu coronavirus, a fugit. Testul a ieșit negativ pentru COVID, bărbatul având, de fapt, tuberculoză. El a fost trimis în judecată pentru că a fugit din carantină, zădărnicind combaterea bolilor, a fost opinia procurorilor. 

Carantinarea și internarea obligatorie, decise în timpul stării de urgență și stării de alertă prin ordin de ministru, anul trecut, erau neconstituționale, după cum a decis, în iunie 2020, Curtea Constituțională a României, pentru că o măsură care restrânge libertatea persoanelor trebuie să fie luată printr-o lege care trece prin Parlament. 

Citește și: EXCLUSIV Șeful CJ Arad și un consilier local au ascuns împrumuturi de 220.000 de lei de la Falcă | Newsweek Romania

Strugurel Matei, condamnat fără ca vreun judecător să vorbească vreodată cu el 

Când Strugurel Matei a devenit primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, avocata Ștefania Dascălu, de la Centrul de Resurse Juridice, a încercat să ia legătura cu el, să îl ajute să conteste decizia. Nimeni nu știa însă unde se află. 

„Noi am reușit să facem apel prin intermediul decanului Baroului București, ne-am încadrat cu apelul în cele 10 zile, deși nu știam nimic de hotărâre, am căutat pe portalul instanțelor de judecată. El nu știa nimic. Decizia decanului Baroului București ne-a dat dreptul să îl reprezentăm pro bono pentru că, în cazul unei persoane cu dizabilități intelectuale, când drepturile s-ar putea pierde prin întârziere, în situație de urgență, decanul poate să dea o decizie în drept de reprezentare. Procesul a mai durat cât s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești, am solicitat să fie citat Strugurel Matei, să fie adus cu mandat de aducere, nimeni nu l-a găsit. Până când hotârârea nu a rămas definitivă, nu a fost emis nici un mandat de executare pe numele lui și el nu știa despre proces. Abia când a rămas decizia definitivă, l-au găsit, chiar în aceeași zi. Era la Eforie Nord, în Constanța, lucra”, povestește avocata Ștefania Dascălu, în interviul acordat Newsweek România. 

„Judecătorul nu l-a întâlnit față în față, nu a avut contact cu el, contact cu el a avut doar ofițerul de poliție, care trebuia să-și dea seama de atunci, nu au cercetat nici un moment; există un alt articol de lângă cel când apărarea e obligatoriu să fie asigurată, care prevede că judecătorul și procurorul trebuie să asigure apărători din oficiu atunci când constată că persoana nu-și poate face singură apărarea, or, eu nu știu cum au considerat ei că Matei Strugurel își poate face singur apărarea, că nu ai cum să consideri asta dacă te întâlnești cu dânsul, dar, din nou, judecătorul nu l-a văzut, dacă sunt de bună-credință, aș spune că dacă l-ar fi văzut poate ar fi considerat că are nevoie de avocat”, a adăugat avocata Ștefania Dascălu. 

De altfel, Judecătoria Buzău a admis că Strugurel Matei a fost condamnat în absență, dar și că a considerat că nu era necesar să aibă un avocat, după cum a răspuns întrebărilor Newsweek România pe această temă, în decembrie 2020.

Citește și: Judecătoria Buzău crede că bărbatul cu dizabilități s-a putut apăra singur de pușcărie, fără avocat | Newsweek Romania

Avocata a luat penitenciarele prin eliminare ca să îl găsească pe Strugurel Matei. Nimeni nu îi spunea unde e închis 

Strugurel Matei a fost încarcerat de la sfârșitul lunii iulie, când „Curtea de Apel Ploiești nu a recunoscut decizia decanului Baroului București și a stabilit că nu este admisibil să reprezinți pe cineva dacă nu e prezent să-și dea acordul, n-au ținut cont că există legislație care prevede asta”, până în 7 octombrie, când avocata a reușit să obțină anularea condamnării și rejudecarea cauzei. 

După încarcerare, o lună i-a luat Ștefaniei Dascălu să afle unde este închis Strugurel Matei, nimeni nu părea să știe nimic. „În 30 august, avocata a aflat că tânărul de 36 de ani e închis la Focșani și în aceeași zi s-a și dus la el. 

Citește și: Părinții conspiraționiști cer profesori nevaccinați pentru meditații acasă cu copiii lor | Newsweek Romania

„Bineînțeles că nimeni nu îți spune nimic. Am luat penitenciarele prin eliminare. Am sunat direct acolo ca și cum aș ști că este acolo. Imediat m-am dus și l-am cunoscut.

Se purta ca și cum mă aștepta, era foarte bucuros că îl ajută cineva. Nu înțelegea prea multe lucruri, era evident de la o primă conversație cu dânsul că suferă de o dizabilitate intelectuală, ar fi putut să observe foarte ușor și ofițerul de poliție care i-a luat declarația de suspect și de inculpat. Nu înțelegea de ce e acolo, de ce e închis pentru un test care a ieșit negativ, nu înțelegea de ce e închis, pentru că nimeni nu i-a explicat nimic; evident, nu a avut avocat, nu știa nimic, doar s-a văzut în închisoare. Știa că n-a fost în regulă să plece atunci, că trebuia să aștepte rezultatul testului, dar, mai mult de atât, nimic”, a arătat avocata. 

Judecătoria Buzău desființează decizia de condamnare și dispune eliberarea lui Strugurel Matei 

În 7 octombrie, Judecătoria Buzău a constatat că citarea lui Matei Strugurel a fost efectuată în mod ilegal și a dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal: „În temeiul art. 469 alin. (7) Cod proc. pen. constată desfiinţată de drept Sentinţa penală nr. 1034/10.12.2020, pronunţată în dosarul nr. 6382/200/2020 al Judecătoriei Buzău, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 878 din data de 28.07.2021 a Curţii de Apel Ploiești şi va dispune anularea MEPI nr. 1253/29.07.2021 emis de Judecătoria Buzău și a tuturor formelor de executare emise în baza sentinței anterior menționate. Dispune punerea în libertate a petentului condamnat MATEI STRUGUREL de sub puterea MEPI nr. 1253/29.07.2021 emis de Judecătoria Buzău. Executorie. Cu drept de apel odată cu fondul. Pronunţată în ședinţă publică, astăzi, 07.10.2021”. Decizia pe scurt, AICI

Acum, procesul va fi reluat de la zero, iar Ștefania Dascălu a declarat că va cere achitarea. 

„Avem deja două hotărâri similare (Brașov și Iași) când persoane în cazuri similare au fost achitate, voi invoca excepția de neconstituționalitate, că n a existat legislație primară, iar carantinarea este deținere ilegală, arbitrară, ceea ce a arătat CCR. De data asta, având și avocat, este o cu totul altă situație”, a conchis avocata. 

Citește și: EXCLUSIV Dosare penale pentru infectare cu premeditare | Newsweek Romania

Cazul lui Strugurel Matei a fost folosit de conspiraționiști anul trecut ca să acuze „dictatura COVID”, iar AUR s-a folosit de numele bărbatului pentru a-și face imagine și a vorbi despre „un amărât condamnat la un an de închisoare pe nedrept”. Citește aici mai multe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te