EXCLUSIV Șeful CJ Arad și un consilier local au ascuns împrumuturi de 220.000 de lei de la Falcă

DE Petru Zoltan | 11.10.2021 - 15:59
Șeful CJ Arad și un consilier local au ascuns împrumuturi de 220.000 de lei de la Falcă/FOTO: Facebook/Gheorghe Falca

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului, susține în declarația de avere că liberalii Iustin Cionca și Decebal Ciprian Fordon i-au restituit împrumuturi de 220.000 de lei. Cionca și Fordon, însă, au ascuns împrumuturile luate.

SHARE

Iustin Cionca este președintele Consiliului Județean Arad iar Decebal Ciprian Fordon, consilier local. Cei doi liberali nu au menționat în declarațiile de avere că au împrumutat bani de la Gheorghe Falcă, dar nici că i-au restitut acestuia vreun ban.

Gheorghe Falcă și-a luat apartament la Bruxelles

Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și actual europarlamentar, este ginerele lui Gheorghe Seculici, unul din cei mai influenți politicieni din Banat. Din ultima declarație de avere depusă de Gheorghe Falcă reiese că acesta și-a cumpărat un apartament de 90 de metri pătrați în Bruxelles, capitala Belgiei. Acesta nu menționează care este valoarea apartamanetului, dar spune că a contractat un credit ipotecar de 256.500 de euro.

Citește și: O seară la Urgențe în București

Pe lângă apartamentul din Bruxelles, tot în acest an, liberalul Falcă a mai primit ca donație un teren extravilan de 1.400 de mp în localitatea arădeană Mâsca. Fostul primar al Aradului mai deține, în coproprietate cu Ela Falcă, soția sa, o vilă de 169 metri pătrați în Arad. Separat, Ela Falcă are tot în Arad un apartament de 206,5 mp. Gheorghe Falcă mai are pe numele său și o Mazda, fabricată în anul 2006. În perioada 1979 -2016, a strâns bijuterii estimate la 30.000 de euro.

Alba – neagra cu împrumuturile

În ultima declarație de avere depusă în 2021, Gheorghe Falcă menționează că i s-au restituit două împrumuturi cu o valoare cumulate de 220.000 de lei. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și unul dintre cei mai bogați arădeni, i-a dat înapoi 190.000 de lei. Decebal Ciprian Fordon, consilier local la Arad, i-a restituit suma de 30.000 de lei.

Citește și: Cu amanta gravidă în trei luni, Reghe anunță că divorțează. Anamaria Prodan: Laurențiu e Soarele meu

Dar nici unul din cei doi care ar fi primit banii nu a menționat în declarațiile de avere din ultimii ani că a luat bani cu împrumut de la Gheorghe Falcă și nici că a restituit vreun împrumut.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat pentru Newsweek România că a primit o sumă de bani, dar nu mai știa exact cât, de la Gheorghe Falcă, în campania electorală. Dar, spune el, i-a restituit banii.

Întrebat care este motivul pentru care nu a menționat împrumuturile în declarațiile de avere, Iustin Cionca a spus inițial că acestea au fost declarate. Ceea ce este fals: Newsweek România a verificat toate declarațiile de avere ale lui Iustin Cioancă iar aceste informații nu apar.

Justificare eșuată

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a spus să vorbim cu doamna Silvana Lupu, "cea mai bună secretară a administrației" și cea care s-a ocupat de declarațiile de avere ale acestuia.

Silvana Lupu a încercat să ne convingă că împrumuturile nu apar menționate pentru că acestea au fost restituite înainte de a fi completate declarațiile de avere. Motiv pentru care nu ar fi avut obligația se le mai menționeze. O altă informație falsă furnizată la scurt timp după ce șeful ei a spus că a menționat împrumuturile.

Timp de zece minute, Silvana Lupu a încercat fără succes să explice că șeful ei nu avea obligația să declare banii primiți și restituiți lui Falcă.

„Dar ce, împrumuturile sunt venituri să le declare?”, s-a întrebat mirată Silvana Lupu.

Cionca s-a împrumutat pentru campania electorală

Ulterior, Iustin Cionca, a revenit și a spus că a luat împrumut suma de 190.000 de lei de la Gheroghe Falcă, bani pe care i-a împrumutat la rândul său filialei PNL Arad. Dar nici acest aspect nu este menționat în declarațiile de avere.

„Am luat 190.000 de lei de la Gheorghe Falcă. Banii i-am împrumutat partidului pentru campania electorală. Când am primit banii de la AEP, i-am dat banii înapoi lui Falcă”, a declarat Iustin Cionca.

După câteva ore, liberalul Iustin Cionca a revenit cu încă un telefon și a spus că într-adevăr nu a menționat împrumuturile în declarațiile de avere. „O să fac o rectificare acum, o să informez și Agenția Națională de Integritate”, a mai spus președintele CJ Arad.

Agenția Națională de Integritate este una dintre instituțiile care și-a pierdut menirea. Dacă până acum doi ani era considerată spaima funcționarilor publici pentru că scotea la iveală banii negri ai acestora. Dar acum pare că s-a transformat într-o instituție care protejează averile nejustificate ale politicienilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te