Care este oraşul în care s-a descoperit un proiectil, în cimitirul municipal

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.03.2024 - 08:40
Care este oraşul în care s-a descoperit un proiectil, în cimitirul municipal - Foto: ISU Bihor

Care este oraşul în care s-a descoperit un proiectil, în cimitirul municipal. Un proiectil exploziv în stare de funcționare, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Cimitirul Municipal.

SHARE

Care este oraşul în care s-a descoperit un proiectil, în cimitirul municipal. Un proiectil exploziv în stare de funcționare, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsit în Cimitirul Municipal „Rulikowski”.

Apelul prin Sistemul Unic 112, care sesiza descoperirea muniției, în cimitirul situat pe strada Ceyrat, din Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, al județului Bihor.

Care este oraşul în care s-a descoperit un proiectil, în cimitirul municipal

Pentru gestionarea evenimentului semnalat, au fost alertați pompierii militari pirotehniști din cadrul Detașamentului 2 Oradea.

Ajuns la locul indicat de apelant, echipajul pirotehnic a identificat un proiectil exploziv funcțional, de calibru 76 milimetri, provenit din cea de-a doua conflagrație mondială.

Muniţia, descoperită de un angajat, pe o parcelă aflată la circa 30 de metri de morminte, în timp ce efectua lucrări de nivelare a terenului, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior prin explozie controlată.

Citeşte şi: Proiectil din Al Doilea Război Mondial, găsit în Marea Neagră. Scafandrii militari au intervenit

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112.

Ei trebuie să semnaleze descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv, până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe şi comercializarea acestora, prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

Citeşte şi: Un glonţ a fost găsit într-o gospodărie din Chilia Veche. A căzut în bucătăria unei case

Este de asemenea interzisă lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii sau tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, sculele electrice sau prin sudură.

Nu este voie nici să foloseşti muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, să le demontezi focoasele sau alte elemente componente.

Copiii nu au voie să folosească pentru joacă muniţii, precum grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te