Când primesc de fapt profesorii salarii mărite. Legea salarizării intră atunci în vigoare

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.10.2023 - 08:31
Când primesc defapt profesorii salarii mărite - Foto: portalinvatamint.ro

Când primesc defapt profesorii salariile mărite, promise în timpul grevei de la finalul anului şcolar precedent. Legea salarizării intră în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025. Acesta este termenul din PNRR, de adoptare a actului normativ.

SHARE

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală din România a anunţat acest lucru, după discuțiile avute cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Legea este folosită de autorități ca bază pentru creșterile salariale promise profesorilor, de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a început să manifeste precauție faţă de acest termen, în declarațiile ei din ultimele săptămâni.

Când primesc defapt profesorii salarii mărite

Şi reprezentanții sindicatelor din învățământ au fost invitați la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, pe tema salarizării profesorilor.

Pe 12 octombrie, după discuții cu ministrul Muncii, sindicatul Poliției Locale preciza, într-un mesaj transmis pe Facebook, despre rezultatele discuțiilor despre salarii:

“Noua lege a salarizării pentru familia ocupațională Administrație Publică Locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se dorește a stabili grile unice de salarizare, pentru angajații din acest domeniu.

Citeşte şi: Când vor primi profesorii creșterea salarială de 50%. Grila se face la Ministerul Muncii

În principiu, aceasta va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament și se dorește a fi aplicată într-o singură etapă (pentru a nu mai crea problemele cauzate de vechea lege, care trebuia aplicată etapizat, în 5 ani).”

Draftul noii Legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie, anul acesta. Noua lege a salarizării este condiția esențială pentru majorările salariale ale profesorilor, de la 1 ianuarie 2024, conform EduPedu.

Dar pe 11 septembrie Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024, promise prin OUG 57/2023.

Citeşte şi: Când intră prima de 1500 de lei pentru profesori. Ce vor putea cumpăra dascălii din acești bani

Pe 4 octombrie, întrebată dacă noua lege va fi gata la 1 ianuarie 2024, ministrul Deca declara la Euronews:

„Eu cred că o promisiune odată făcută trebuie respectată sau, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile, pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp”.

Potrivit ministrului, care se distanţa, „chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem, nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție, chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te