Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.12.2023 - 16:24
Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere?

SHARE

Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice, spune Marcel Ciolacu.

Citește și: Cine sunt românii care primesc 2.300 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Au muncit doar 4 ani

„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice. 

Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educaţie, aşa cum ne-am angajat, şi susţinerea tuturor drepturilor sociale. 

Fondurile alocate pentru investiţii vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”,  a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere?

Marcel Boloş a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creştere economică de 3,4% din PIB şi având în vedere o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,6%.

„Creşterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluţiilor de digitalizare şi îmbunătăţirea colectării. ”Aşa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom creşte taxe sau impozite”, a subliniat Ciolacu.

Reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor au avut consultări şi cu privire la creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Citește și: Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile cu 100 de lei

„Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creşterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflaţiei”, a precizat şeful Executivului, conform sursei citate.

Guvernul a propus partenerilor sociali creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariaţii din agricultură şi industria alimentară, şi menţinerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajaţii din sectorul construcţiilor.

Guvernul urmează să decidă acum între variantele creșterii salariului minim discutate cu Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ceea ce este sigur este că Guvernul a transmis deja că salariul minim nu va crește de la 1 ianuarie 2024, astfel că există o amânare a majorării acestuia.

Ministerul Muncii a venit la întâlnirea cu sindicatele și patronatele cu propunerea de creștere a salariului minim pe economie la 3.700 de lei incepând din luna iulie a anului viitor, adică o amânare cu 6 luni față de promisiunea inițială a Guvernului.

Citește și: Salariul minim crește, din nou, în 2024: se va scădea și impozitarea. Când se majorează?

În același timp, propunerea Ministerului Muncii înseamnă și o scădere cu 50 de lei față de suma discutată și solicitată de sindicate la discuțiile anterioare.

Sindicatele au propus majorarea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei, cât este în prezent, la 3.750 de lei, astfel că noul salariu net va fi de 2.268 de lei.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ÎN 2024

salariul minim în prezent: 

3.300 lei brut (200 lei neimpozitați) – 2.079 lei net

salariul minim, ianuarie 2024:

3.300 lei brut (fără facillități) – scade la 1.989 lei net

salariul minim, iunie 2024:

3.700 lei brut (fără facilități) – crește la 2.217 lei net (majorare cu 12,12%)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te