UPDATE 1 Newsweek a confirmat, azi, în exclusivitate că pensiile NU vor fi indexate de la 1 ianuarie. Astfel, pensiile NU vor crește de la 1 ianaurie.
Detalii în LINK-ul de mai jos:
Citește și: Indexarea pensiilor, amânată pentru februarie. Nu se dă niciun ban în plus în ianuarie
UPDATE La audierile de la parlament, Bucura Oprescu a refuzat să spună dacă pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie.
Detalii în LINK-ul de mai jos:
Citește și: Ministrul Muncii a refuzat să spună dacă pensia crește la 1 ianuarie. Câți bani pierd pensionarii?
Pensie mărită și indexată de la 1 ianuarie, asta a promis ministrul Bucura Oprescu în repetate rânduri. Ea a fost garantul că pensiile vor crește cu 12,2% la indexarea de la 1 ianuarie.
Citește și: O nouă creștere de pensie imediat după sărbători. Care vor fi noile venituri ale pensionarilor?
Citește și: Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate
Pensia medie ar urma să crească cu 12,2% și să ajungă la puțin peste 3.000 de lei. Pensia minimă va crește de la 1.281 de lei la 1.450 de lei.
Cine are 3.000 de lei pensie va lua 350 lei în plus.
Citește șI: Pensie crescută la Mica Recalculare. Casa de Pensii anunță că un singur tip de adeverințe sunt bune
Cine are, azi, 4.000 de lei pensie, va primi aproape 500 de lei în plus de la 1 ianuarie dacă indexarea va avea loc.
Bucura Oprescu care a garantat creșterea pensiilor, reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Bucura Oprescu va fi reconfirmată azi ministrul muncii care se ocupă direct de creșterea pensiilor. Guvernul ar urma să obțină, azi, votul în Parlament și să se apuce de lucru.
Citește și: Pensiile speciale cresc cu 1.700 lei. Au decis judecătorii CCR care iau 60.000 lei pensie specială
Deși, Newsweek a criticat-o pe Bucura Oprescu aceasta a garantat recalcularea pensiilor care s-a și făcut, cu toate imperfecțiunile sale.
Bucura Oprescu a garantat că indexarea pensiilor va avea loc la 1 ianuarie și nu mai târziu. Dar acum situația este foarte complicată. România NU are buget, iar până la final de an mai sunt doar 8 zile.
Să nu uităm că indexarea este prevăzută în legea pensiilor, dar au fost ani în care ea NU s-a acordat. Indexarea NU se poate face în lipsa bugetului decât forțând legea.
„De fiecare dată când noi am fost la guvernare, pensiile au crescut. Garanţia că pensiile or să crească şi acum o reprezintă legea pensiilor, care stipulează clar că pensiile se majorează anual, în ianuarie. Vechile guverne au profitat de faptul că legile nu aveau această prevedere expresă şi nu au majorat pensiile românilor. Aşa s-a întâmplat în 2009, în 2013, în 2020, în 2021.
Citește și: România se apropie de înghețarea pensiei și salariului. Când se poate întâmpla acest cataclism?
Ordonanța care sperie pensionarii
Tot azi se va afla și numele premierului. Aceasta ar putea fi Marcel Ciolacu. Numele premierului este foarte important, deoarece pe masa lui se află ordonanța care ar putea îngheța pensiile și salariile. Ordonanța austerității sau trenulețul prevede, nici mai mult nici mai puțin, decât înghețarea pensiilor.
Acest tip de ordonanță, numită Trenulețul, s-a mai dat în anul 2023. Ordonanța a prevăzut, atunci, înghețarea angajărilor la Stat, a creșterii salariilor profesorilor, tichetele la programul Rabla și altele.
Ordonanța de azi, care este doar proiect, prevede că nicio majorare salarială planificată pentru 1 ianuarie 2025 și nicio creștere de pensie programată de la 1 ianuarie nu va fi aplicată până la intrarea în vigoare a bugetului pe 2025.
De ce acestă măsură? Pentru a se vedea dacă există bani de pensii în anul 2025. Indexarea pensiilor costă bugetul încă 1,7 miliarde de lei lunar.
Zilele acestea, pensionarii ar trebui să afle dacă iau pensia majorată la 1 ianuarie. Nimic NU este decis.