În urma recalculării, 4.000.000 de pensionari au beneficiat de pensii crescute, însă pentru 2.000.000, creșterea a fost destul de mică, între 1 leu și 500 de lei. Pentru alți 800.000 - 1.000.000 de pensionari, pensia nu a crescut deloc. Însă anumiți pensionari s-au trezit și cu mii de lei în minus la pensie, după recalculare.
Citește și: DOCUMENT Pensie crescută cu 40% dacă ai grupe de muncă și cu 75% pentru condiții speciale. De când?
Noua legislație a dus la inechități pentru mai multe categorii de pensionari, care, de altfel, au și protestat în urma problemelor create.
Au luat mii de lei mai puțin la pensie la recalculare și le-a ajuns. Gestul extrem al pensionarilor
Pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau deosebite (grupa II) și persoanele cu dizabilități s-au trezit cu pensii mai mici la recalculare. De exemplu, pensionarii nevăzători au pierdut 60-80% din pensie.
Pensionarii cu dizabilităţi au ieșit în stradă, pe 16 septembrie, în Piaţa Victoriei, acuzând autoritățile că pensiile lor au scăzut cu procente „cuprinse între 40 şi 80%”.
Citește și: Care mămici pot ieși la pensie mai devreme? În care cazuri pensionarea se face și la 52 ani?
De asemenea, sute de persoane au protestat pe 26 septembrie, în faţa Ministerului Muncii. Manifestarea a fost iniţiată de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
Protest pe 2 octombrie
Astăzi, 2 octombrie, sute de mineri şi energeticieni protestează în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor.
Legea nouă îi avantajează doar pe acei pensionari care au muncit mulți ani de zile - peste 30/35 de ani e ideal - însă nu și pe cei care au ieșit mai repede la pensie din cauza condițiilor grele de muncă.
Citește și: Care pensionari iau pentru prima oară bani de cardul de alimente în octombrie. Ce pensie au
Cei cu grupe de muncă au lucrat sub 25 de ani, nu au primit puncte bonus sau de stabilitate și, astfel, nu au luat bani în plus la pensie.
Pensionarii cărora le-au fost scăzute pensiile la recalculare rămân cu același venit lunar ca și până acum. Nemulțumirea vine de la faptul că aceste pensii nu vor fi indexate la 1 ianuarie.
Citește și. EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor?
Dacă valoarea indexării este mai mică decât suma de bani de care pensionarul a avut nevoie de la stat ca să rămână cu pensia în plată la recalculare, atunci acel pensionar NU va primi indexarea pensiei.
Pensie micșorată cu 6.000 lei după reclaculare. Câți alți pensionari sunt în aceeași situație?
În cazul celor care au lucrat în grupe de muncă, vechimea ar fi trebuit să fie calculată diferit, nu cum s-a procedat în celelalte situații.
„Am făcut un calcul, iar în cei douăzeci de ani petrecuți în subteran am cotizat cât ar fi cotizat în patruzeci de ani o persoană plătită cu salariul minim pe economie. Ăluia i se recunosc punctele de stabilitate, nouă nu. Eu în total cu punctele de stabilitate am mai avut zece ani la suprafață, aș fi avut patruzeci de ani și atunci pensia nu mi se diminua”, a spus un miner care s-a trezit cu 5.865 de lei tăiați din pensie.
Citește și: Un pensionar ia 14.000 lei în plus la pensie, bani pentru care nu a contribuit. Ce meserie are?
Practic, toți minerii s-au trezit cu pensiile tăiate în urma recalculării.
„Nu am auzit, până acuma, ca o lege să intre în vigoare și să recalculeze pensiile din trecut, obținute pe o altă lege. Noi am beneficiat de efectele legii 263 și cu legea 360 ne-am pomenit că ne recalculează pensia diminuând-o cu sume între 2000 și 5000 de lei”.
Foștii angajați din mine se confruntă cu o situație extrem de dificilă deoarece în momentul în care s-au pensionat s-a făcut un calcul pe baza condițiilor de muncă.
Citește și: Cum pierzi bani la pensie din neatenție? Ce documente îți poate anula Casa de Pensii?
„Speranța de viață a noastră este 67-68 de ani, eu nu mai apuc, am 65 de ani, nu mai apuc să primesc indexarea că legea a fost făcută în așa fel”, a mai spus un alt pensionar.
Cine a protestat astăzi?
Sute de mineri şi energeticieni protestează miercuri în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor, dar şi de situaţia din sistemul energetic.
„Sunt aproximativ 400 de mineri şi energeticieni la acest protest. Printre principalele nemulţumiri se află Legea pensiilor, care este o lege electorală. Înţeleg că sunt oameni cu pensii mici, dar nu este normal ca după zeci de ani în care am lucrat în aceste activităţi, dintr-o dată statul să spună: <<Nu mai aveţi pensia aceea, ci una mult mai mică!>>. De asemenea, am plătit zeci de ani contribuţii la salariul pe care l-am avut şi acum statul spune: <<Vă dăm însă doar o parte din banii respectivi!>> Care mai este principiul de contributivitate?", a declarat pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.
Citește și: Cum poate fi anulată recalcularea pensiilor? De ce contestațiile pensionarilor NU au nicio șansă?
Conform unui comunicat al organizaţiei, noua lege a pensiilor publice a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari.
„Aceştia (minerii, n.r.) vor atrage atenţia asupra pierderilor financiare semnificative suferite de cei care au muncit în condiţii grele şi periculoase, ca urmare a unor indexări insuficiente şi a eliminării beneficiilor pentru cei care au contribuit suplimentar", se precizează în document.