Noua lege a pensiilor recunoaște și ia în considerare la vechime anumite perioade din viața unei persoane care nu au contribuit la sistemul public de pensii deoarece au fost în imposibilitatea de a merge la serviciu.
Una dintre situații este cea a mămicilor care au stat în concediu maternal sau persoanele care au adoptat un copil. În cazul lor pot fi deduse anumite perioade pe care legea pensiilor le consideră necontributive.
Pe lângă faptul că acești ani se adaugă la pensie după noua formulă de calcul, femeile au posibilitatea de a se pensiona mai repede. Bineînțeles că trebuiesc respectate anumite condiții.
Care mămici pot ieși la pensie mai devreme? În care cazuri pensionarea se face și la 52 ani?
Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Legea mai prevede ca reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.
Citește și: LEGE Se modifică, din nou, vârsta de pensionare. Cum poți ieși la pensie cu 5 ani mai devreme?
Ca element de noutate, noua lege a pensiilor le oferă drepturi și familiilor care au adoptat un copil. Spre exemplu. o mamă cu un copil adoptat și crescut 13 ani va beneficia de aceleași drepturi ca o mamă care are un copil biologic.
Mămica adoptivă va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, în timp ce mamele celor care au înfiat și crescut șapte sau mai mulți copii va putea beneficia de trei ani și șase luni reducere a vârstei de pensionare.
Citește aici: Vârsta de pensionare a femeilor va crește cu 3 ani și va ajunge la același nivel cu cea a bărbaților
Ce documente trebuie depuse pentru a ieși mai repede la pensie
Persoanele care consideră că îndeplinesc condițiile de mai sus, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarele:
certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Există și situații în care pensionarea se face din oficiu, în cazul femeilor care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform prevederilor art.51, de la următoarele date:
de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
În prezent, femeile care nu se regăsesc în situațiile de mai sus încă se mai pot pensiona la 62 de ani și două sau trei luni.
Citește și: Cine sunt angajații care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat
De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare va fi de 35 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei în anul 2035.
Citește și: Ce ani nu se iau în calcul la recalcularea pensiei? Se dau puncte bonus pentru grupele de muncă?