Al doilea cutremur în Marea Neagră în 10 zile. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.01.2024 - 18:19
Marea Neagră, la Odesa - Foto: Profimedia Images

Al doilea cutremur în Marea Neagră în 10 zile. Dacă cele două cutremure nu s-au resimțit, au existat seisme care au „măturat” litoralul. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul.

SHARE

Un al doilea cutremur a avut loc în Marea Neagră în ultimele 10 zile. Nu a fost vorba de un cutremur cu mare intensitate, dar în secolul trecut un seism de mare magnitudine a devastat litoralul românesc și cel bulgar.

Citește și: Un nou cutremur în România, al patrulea în doar 2 zile. Ce intensitate a avut și unde a avut loc?

„În ziua de 28 ianuarie 2024, la ora 18:49:05 (ora locală a României) s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 19.2 km.

Citește și: Al doilea cutremur în doar 5 ore, în România. Lângă ce orașe s-a produs și ce magnitudine a avut?

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 36 km E de Varna, 64 km SE de Dobrich”, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. 

Al doilea cutremur în Marea Neagră în 10 zile. Când a fost „marele cutremur” ce a devastat litoralul

Newsweek România a scris că, în urmă cu 10 zile, un nou cutremur a avut loc în Marea Neagră. 

„În ziua de 17 ianuarie 2024, la ora 09:34:05 (ora locală a României), s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 21.2 km”. Mai multe detalii în linkul de mai jos:

Citește și: Cutremur în Marea Neagră. Cel mai puternic a făcut valuri de 5 m și a distrus 1.200 case. În ce an?

Cele două cutremure au fost de mică intensitate. În secolul trecut, un mare cutremur a devastat litoralul românesc.

Cutremurul din 1901, din Marea Neagră (cunoscut în Bulgaria și sub numele de cutremurul de la Balcic) a fost un cutremur cu magnitudinea 7,2, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în estul Capului Kaliakra, la 30 de kilometri (19 mile) de coasta de nord-est a Bulgariei. Șocul principal s-a produs la o adâncime de 15 km și a generat un tsunami de 4-5 metri înălțime care a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

20 de tsunami în 200 de ani

În România, cutremurul a fost resimțit nu numai în toată Dobrogea de Nord, ci și în Oltenia și Muntenia, și chiar în sudul Moldovei.

Cutremurul a fost urmat de un număr mare de replici, care au continuat până în 1905; cele mai puternice au atins magnitudini de 5,5-6,0 pe scara Richter și au fost resimțite și în sudul României, inclusiv în București. După 1905, activitatea seismică pontică a început să se diminueze, deși în anii următori au fost raportate și cutremure slabe și moderate.

Astfel de evenimente sunt rare în Marea Neagră. În ultimii 200 de ani, în regiunea Mării Negre au avut loc 24 de tsunami, dintre care două pe teritoriul Dobrogei. Cel mai vechi tsunami înregistrat în România datează din anul 104, când orașul Callatis, actualul Mangalia, a fost grav afectat. Sursa AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te