O adevărată bătălie se dă pe pensiile speciale în această vară. Pensiile speciale din magistratură sunt de 25.000 lei în medie. Sunt 5.800 de pensii speciale în magistratură.
Potrivit cifrelor oficiale, pensiile speciale din magistratură sunt formate dintr-o pensie determinată pe contributivitate. Aceasta este de 7.000 lei. Restul de bani până la pensia de 25.000 este un bonus dat de stat.
30 magistrați cer să iasă la pensie cu 25.000 lei. Nicușor Dan le blochează. Bolojan vrea să le taie
Ilie Bolojan a anunțat că până la finalul lunii va veni cu o soluție pentru ca magistrații să iasă la pensie la 65 de ani, ca toți ceilalți pensionari. Sunt magistrați care se pensionează la 48-50 de ani.
Bolojan a anunțat și o tăiere a pensiilor speciale. La Senat e un proiect de tăiere a pensiilor speciale cu 15%. Nu e clar dacă Bolojan va merge pe acest proiect sau va veni cu altă soluție. Surse politice spun că guvernul ar vrea ca tăierile din pensiile speciale să fie mai mare, de peste 20%.
Pe subiect, în link de mai jos:
Citește și: Bolojan anunţă data când va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât vor ajunge?
Ilie Bolojan - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Magistrații se cer la pensie. Nicușor Dan refuză
Eventualitatea de a rămâne cu pensii speciale mai mici și cu pensionarea la 65 de ani a dus la o reacție dură a CSM. Consiliul Superior al Magistraturii a amenințat că orice modificare a modului de pensionare în magistratură va fi contestat la CCR.
Citește și: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
Pare că asistăm la exodul magistraților care vor să iasă la pensie cu pensii mari și la o vârstă „fragedă”. Nicușor Dan este cel care trebuie să semneze decretele de pensionare ale magistraților, dar refuză să facă acest lucru.
Poate fi și o strategie.
„De aproximativ de o lună de zile, dacă nu mai bine de o lună de zile niciun decret de pensionare a vreunui magistrat din aceasta tara nu a fost semnat și în consecință publicat în Monitorul Oficial”, a spus președinta CSM, judecatoarea Elena Costache.
Citește și: Pensiile speciale cresc cu 1.700 lei. Au decis judecătorii CCR care iau 60.000 lei pensie specială
Costache spune că în așteptarea semnăturii lui Nicușor Dan, magistrații pensionabili nu lucrează.
„Legea permite ca într-o perioada anterioară pensionării efective colegii aceia să fie degrevați de activitățile zilnice pe care le prestau.... Asta nu face decât să perturbe o data în plus, pe lângă toate cele menționate aici, activitatea în respectivele instanțe și parchete”, a spus judecătoarea.
Citește și: Șeful CCR: 3.100.000 lei din salariu, 4.100.000 lei din pensii într-un mandat. Primea și 4 sporuri
Alți 30 de magistrați au cerut să iasă la pensie
Exodul din magistratură continuă.
Ca să nu rămână la muncă până la 65 de ani, un număr de 29 de magistrați au cerut pensionarea în ultimele zile. Potrivit documentelor oficiale, 29 de magistrati urmeaza sa fie eliberati din functie prin pensionare numai săptămâna viitoare de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Mai sus aveți lista parțială din ședința din 8 iulie.
Pensiile speciale costă, anual, România suma de 11.000.000.000 de lei.