Se numeşte "buget antirăzboi" şi Budapesta clamează că pune pe primul plan grija pentru familiile maghiare. Pensionarii sunt avantajaţi.
Ministrul Economiei Naţionale, Marton Nagy, a declarat că bugetul pentru anul viitor vizează atenuarea efectelor negative ale războiului din Ucraina și se concentrează pe sprijinirea familiilor care cresc copii, a tinerilor maghiari și a pensionarilor.
Nagy a numit proiectul de lege bugetar pentru 2026 un „buget antirăzboi”, la începutul dezbaterii proiectului de lege din Parlament.
Ungaria va acorda a 13-a pensie. Ce se întâmplă în România? Ce bonusuri primesc pensionarii?
Bugetul urmărește să asigure securitatea fiecărei familii maghiare, permițând în același timp tuturor maghiarilor să facă un pas înainte, a adăugat el.
El a spus că bugetul oferă și garanții pentru continuarea societății bazate pe muncă, din Ungaria.
Guvernul ungar va lansa cel mai mare program de reducere a impozitelor pentru familii din Europa, în 2026, menținând în același timp schema de prețuri reglementate la utilități, pentru gospodării, asigurându-se că pensionarii își primesc bonusul anual, protejând locurile de muncă și creând noi locuri de muncă, a declarat el.
Citeşte şi: Se va acorda a „13-a pensie” în România? Ce prevede noua lege a pensiilor? Cum e în Ungaria?
El a menționat că proiectul de lege a bugetului pentru anul 2026 a previzionat o creștere a PIB de 4,1% și o iflație medie anuală de 3,6%. Ținta de deficit este de 3,7% din PIB.
Discuţii despre a 13-a pensie, în Ungaria, există de mult timp. În februarie, şeful cabinetului prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că "Guvernul rămâne dedicat menținerii puterii de cumpărare a pensiilor".
Gulyas a subliniat că pensia a 13-areinstituită de Guvern, va continua să existe, în ciuda criticilor externe. Plata era programată pentru 12 februarie.
Citeşte şi: Pensiile pe luna iunie vin cu o mică întârziere. Se vor da și banii de la Mica Recalculare?
Transferurile bancare erau procesate mai întâi, apoi urmate de livrările poștale. Inițiativa reprezintă un angajament financiar semnificativ, cu 550 de miliarde de forinți alocați în buget, pentru aceasta.
Şeful cabinetului premierului, care are rang de ministru, a menționat că diverse organizații internaționale, inclusiv OCDE, au sugerat eliminarea celei de-a 13-a pensii.
Cu toate acestea, el a precizat că Guvernul nu va modifica această politică, subliniind deciziile politice anterioare și reafirmând poziția administrației împotriva unei astfel de eliminări, conform abouthungary.com.
Bărbat în etate dându-i soţiei sale o floare - Foto: Pexels/cottonbro studio
Ce ajutoare la pensie iau pensionarii din România?
Pensionarii din România primesc 250 de lei pe cardul de alimente, dacă au pensia mai mică decât 2.200 de lei. Nu se știe când vor intra acești bani
Mai primesc şi 50 de lei pe lună pe lună pentru plata facturilor la curent.
Sprijinul de 50 de lei pe lună va fi acordat astfel:
- persoanelor cu pensii sau venituri de până la 1.950 de lei, dacă locuiesc singure;
- persoanelor cu pensii sau venituri de până la 1.780 de lei, dacă sunt mai multe persoane care locuiesc în aceeași gospodărie.
Citește și: Sprijin la pensie pentru facturi. Ce date trebuie să transmiți, pentru a primi ajutorul de 50 de lei
Totuși, pensionarii care depășesc acest prag din cauza altor venituri în afara pensiei nu mai sunt eligibili pentru sprijinul acordat de stat.
Despre ce venituri sunt luate în calcul, Newsweek a scris AICI.
Pensionarii români mai primesc 400 de lei bonus la pensie, în luna decembrie, dacă au pensia anuală sub 20.574 de lei.