Speranța de viață a oamenilor crește într-un ritm mai lent acum, față de secolul al XX-lea, indică un nou studiu realizat în 10 țări bogate.
În cursul secolului al XX-lea, îmbunătățirile în domeniul sănătății publice și al medicinei au dus la „prelungirea radicală a vieții”: Cu fiecare deceniu care a trecut, speranța medie de viață la naștere a unora dintre cele mai longevive populații din lume din țările cu venituri ridicate a crescut cu aproximativ trei ani, scrie Live Science.
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
Aceste creșteri ale speranței de viață au fost determinate inițial de reducerea ratelor de deces ale copiilor, apoi de de scăderea ratelor de deces ale persoanelor de vârstă mijlocie și vârstnice. De exemplu, în SUA, în 1900, speranța medie de viață la naștere era de 47,3; până în 2000, aceasta a crescut la 76,8.
Dar acum, o nouă lucrare sugerează că o explozie similară a speranței de viață nu va avea loc în secolul XXI.
Cercetarea, publicată luni (7 octombrie) în revista Nature Aging, prezice că se poate aștepta ca oamenii să câștige doar 2,5 ani în plus în următoarele trei decenii.
Atingem limita superioară a speranței de viață
Autorii studiului susțin că cea mai probabilă explicație pentru această decelerare este că omenirea se apropie acum de limita superioară a speranței sale de viață.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
Cu alte cuvinte, având în vedere că tot mai mulți oameni supraviețuiesc până la vârste înaintate, principalii factori de risc pentru deces sunt legați de îmbătrânirea biologică - acumularea treptată de daune la nivelul celulelor și țesuturilor care apare inevitabil în timp.
Știm cum să prevenim moartea copiilor din cauza rujeolei, dar nu putem încă opri ceasul biologic care continuă să ticăie odată ce acel copil ajunge la vârsta de 60, 70 de ani și mai mult.
Abordarea pe rând a unei boli legate de vârstă - de exemplu, prin încercarea de a găsi leacuri pentru boala Alzheimer sau pentru cancer - este ca și cum am pune un „plasture temporar de supraviețuire”, a declarat Jay Olshansky, autorul principal al studiului și profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Illinois din Chicago.
Aceste eforturi de a dezvolta tratamente mai bune - și, în cele din urmă, leacuri - pot permite oamenilor să trăiască suficient de mult pentru a ajunge bătrâni, dar ele nu abordează problema de bază a îmbătrânirii, a declarat el pentru Live Science.
În noul lor studiu, Olshansky și colegii săi au investigat tendințele speranței de viață între 1990 și 2019. Ei au analizat datele naționale de statistică vitală din nouă regiuni cu cele mai longevive populații - Australia, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Hong Kong.
Citește și: Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani
Ei au analizat, de asemenea, cifrele din SUA, deoarece unii oameni de știință au făcut previziuni specifice cu privire la prelungirea radicală a vieții în această țară, au scris ei în lucrare. Cercetătorii au folosit apoi această analiză retroactivă pentru a prezice tendințele viitoare ale speranței de viață care ar putea apărea în acest secol.
Echipa a constatat că îmbunătățirea generală a speranței de viață a încetinit în aceste 10 țări, în special după 2010. Oamenii născuți acum au o probabilitate mică de a ajunge la 100 de ani - femeile au o șansă de 5,1%, iar bărbații au o șansă de 1,8%.
Dintre copiii născuți în 2019, cei din Hong Kong au cele mai mari șanse de a ajunge la 100 de ani, femeile având o șansă de 12,8%, iar bărbații de 4,4%.
Investigarea modalităților de încetinire sau inversare a îmbătrânirii celulare ar putea ajuta oamenii să rămână „mai tineri” pentru mai mult timp, a sugerat Olshansky. Însă cel mai important aspect rămâne, în continuare, stilul de viață.
„Acum, trebuie să ne concentrăm pe producerea celui mai prețios bun de pe Pământ, care este viața sănătoasă”, a declarat el pentru Live Science.