Vlad Mixich: Dubiile privind vaccinarea sunt normale. Medicii trebuie să explice fără aroganță

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.01.2021 - 21:45
Vlad Mixich, expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă

Medicii au tendința să vorbească cu pacienții de pe un soclu de autoritate și cu o atitudine de aroganță care îndepărtează, arată Vlad Mixich, expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă.

SHARE

Un medic este bun când își cunoaște foarte bine specializarea, dar este excepțional când știe să discute cu pacienții în așa fel încât aceștia să înțeleagă ce probleme de sănătate au, a explicat Vlad Mixich, în cadrul unei dezbateri video organizată de Colegiul Medicilor.

„Marea calitate a unui medic bun este de a fi capabil să explice pe înțelesul oricărui pacient ce este bine. E foarte important ca întreg corpul medical să încerce să explice ce se întâmplă cu ARN mesager”, tehnologia folosită pentru vaccinurile anti COVID de la Pfizer și Moderna.

„E într-adevăr dificil să dai o explicație completă într-o postare pe FB sau într-o discuție de câteva minute la tv. Dar un medic trebuie să renunți la foarte multă acuratețe științifică pentru a se face înțeles.

Căci grijile și îngrijorările, inclusiv printre cadrele medicale, cu privire la vaccinurile anti COVID-19 sunt firești. Nu e o dovadă de prostie să ai dubii. Și nici nu trebuie să ne fie rușine.

Există o utopie predominantă într-o anumită parte a societății care spune că adevărul științific iese singur la suprafață.

Nu, la adevăr științific se ajunge prin multă muncă și mult sacrificiu.

În plus, ercepțiile noastre nu sunt obiective, sunt subiective și sunt influențate de ceea ce vedem și trăim”, a explicat Vlad Mixich doctorilor prezenți la debaterea organizată de Colegiul Medicilor.

Citește și: ARN-ul din vaccinul anti COVID dispare din corp în 3 zile. O explicație simplă despre cum lucrează

Mai ales că în România lipsește un incredient esențial: încrederea unii în alții. 

„România este una dintre țările cu cea mai scăzută încredere în toată societatea. Noi avem puțină încredere unii în alții, în instituțiile statului, în profesori, în medici, în companii, în mecanici, în instalatori.

Când nu ai încredere generalizată, apare efectul advers: avem încredere în cei care ne spun să nu avem încredere în nimeni.

Dar numărul celor care militeză împotriva vaccinului e mic, sunt o minoritate”, a menționat expertul independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă.

El le-a cerut medicilor să recâștige încrederea românilor. Dar și românilor să fie deschiși la explicațiile specialiștilor și să se încăpățâneze în a crede în informații greșite. 

„Este ok să avem ezitări și să avem întrebări cu privire la vaccin, dar e esențial să o facem cu bună credință.

Priceputul la toate nu face parte din ființa unui om decent.

Dar și medicul trebuie să își dă din timpul liber ca să transmită informația, cu decență, fără aroganță”, a menționat Vlad Mixich, în cadrul dezbaterii video organizată de Colegiul Medicilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te