VIDEO Cum poate fi prevenit și tratat cancerul colorectal. Care sunt primele semne și ce e de făcut

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.12.2021 - 14:22

În România, cancerul colorectal ocupă locul al doilea ca incidență și ca mortalitate la atât la femei, cât și la bărbați. Cancerul de colon afectează de regulă persoanele care au peste 45-50 de ani, deși poate să apară la orice vârstă.

SHARE

Cancerul de colon și cancerul colorectal sunt afecțiuni maligne ce apar la nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv. Aceste afecțiuni debutează la nivelul rectului (partea finala a tubului digestiv) sau la nivelul colonului (intestin gros).

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

"Sângerarea rectală este cea care anunță, în general, prezența unei tumori de colon. Această sângerare este pusă pe seama hemoroizilor de cele mai multe ori și din acest motiv se întârzie mult punerea diagnosticului. Sângerare rectală, mai ales cea inițială, trebuie să ducă prompt la un consult medical.

Alte simptome ar fi reprezentate de schimbarea obiceiurilor intestinale, adică perioade de constipație alternând cu perioade de diaree, o constipație rebelă care nu rapunde decât foarte greu la tratament, o anemie care nu are o explicație, dureri abdominale. Oricare dintre aceste simptome care persistă mai mult de o lună de zile ar trebui să ducă persoana respectivă la medic", a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă.

Medicul oncolog Răzvan Curcă Foto: NWR

Citește și: Ce trebuia să facă o polițistă de frontieră pentru 10.000 de euro pe săptămână pe timp nelimitat

El mai spus că spitalele din România sunt pregătite pentru a diagnostica și trata acet tip de cancer însă există o problemă majoră atunci când vorbim despre prevenție.

"Problema majoră este la partea de screening. Deși avem metode de screening dovedite ca fiind eficiente, cum ar fi testele pentru sângerare ocultă, din categoria testelor imunohistochimice, respectiv colonoscopia, nu avem, din păcate, o campanie de screening organizat pentru cancerul colonorectal", a arătat oncologul Răzvan Curcă.

Detecția precoce crește substanțial șansele de tratament și de supraviețuire. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros respectat de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer. Prin caracteristicile sale, CCR este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice.

Categoriile afectate

Cancerul de colon afectează de regulă persoanele care au peste 45-50 de ani, deși poate să apară la orice vârstă.

Incidența cancerului colorectal crește cu vârsta, fiind cea mai mare la peste 70 de ani, dar nicio grupă de vârstă nu este complet lipsită de cazuri.  

De obicei, începe prin apariția unor formațiuni necanceroase (benigne) pe peretele intestinului gros, numite polipi.

Cu timpul, nedepistați si netratați, unii dintre polipi se pot modifica și pot declanșa boala canceroasă.

Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar. Riscul apariției este egal la femei și bărbați.

Citește și: Petronel Corduneanu, lăsat liber după ce i-a dat doi pumni Diamantului Roz, soția lui Beleaua

Cancerul colorectal reprezintă al treilea cel mai frecvent cancer la sexul masculin (746.000 de cazuri noi) și al doilea cel mai frecvent cancer la sexul feminin (614.000 de cazuri noi), iar ca mortalitate ocupă locul al treilea la ambele sexe (694.000 de decese).
În România, cancerul colorectal ocupă locul al doilea ca incidență și mortalitate la ambele sexe, iar ca mortalitate ocupă locul al doilea la ambele sexe.

Previziuni sumbre


OMS prevede că la anul numărul cazurilor de cancer diagnosticate va fi de peste 15 milioane, devenind principala cauză de deces în ţările dezvoltate, în care, mortalitatea prin boli cardio-vasculare a înregistrat un declin constant în ultimele decenii, datorită metodelor de prevenţie.
În ceea ce privește costurile legate de cancerul colorectal în Europa, acestea se ridică la aproximativ 13,1 miliarde de euro și reprezintă 10% din totalul costurilor pentru cancer.

Factori risc

Este cunoscut şi demonstrat ştiinţific faptul că un mod de viaţă sănătos, cu evitarea factorilor de risc (obezitate, lipsa activității fizice, fumatul, consumul de  alcool și unii factori alimentari), poate preveni cel puţin o treime din cancere, depistarea precoce şi tratamentul curativ pot evita decesul prin cancer la încă o treime din bolnavi.

Tratamentul durerii şi cel paliativ corect pot creşte durata supravieţuirilor şi calitatea vieţii pentru o altă treime de bolnavi de cancer incurabili. Controlul cancerului include orice activitate care contribuie la reducerea morbidităţii sau a mortalităţii prin cancer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te