Ce trebuia să facă o polițistă de frontieră pentru 10.000 de euro pe săptămână pe timp nelimitat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.12.2021 - 10:37
Șeful rețelei care se ocupa de trafic ilegal de migranți era chiar comisarul șef de la Combaterea Migrației Ilegale Timiș. Unui subaltern i s-au oferit 10.000 de euro pe săptămână pentru a închide ochii Foto: INQUAM Photos/ Virgil Simonescu

Doi interlopi i-au oferit unei agente din cadrul Poliției de Frontieră Timiș peste 10.000 de euro pe săptămână, pe o perioadă nelimitată, ca să închidă ochii și să-i lase pe traficanți să-și facă de cap.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Cei doi inculpați i-au promis agentului de poliție că-i vor da câte 100 de euro pentru fiecare migrant, în condițiile în care urmau să fie trecute 25 de persoane odată, de minim 4 ori pe săptămână, pe o durata nedeterminată de timp. Întâlnirea a avut loc pe 14 decembrie, iar pe 16 decembrie procurorii DIICOT au făcut opt percheziții domiciliare pe raza județului Timiș, inclusiv la Inspectoratul Poliției de Frontieră Timiș. 

Citește și: Petronel Corduneanu, lăsat liber după ce i-a dat doi pumni Diamantului Roz, soția lui Beleaua

Acolo exista un grup infracțional organizat din care făceau parte inclusiv polițiști care se ocupau de traficul ilegal de migranți. 

Citește și: Interlopul care l-a lăsat fără două degete pe Bebino, l-a supărat, din închisoare, pe Romi Neguș

În urma audierilor, procurorii DIICOT  au decis reținerea pentru 24 de ore a comisarului șef Dan Chioreanu, cel care conducea Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș, și a agentului Patricia Chișiu, care lucra la compartimentul sprijin operativ, care asigura protecție unei alte grupări de traficanți de migranți. De asemenea, alți doi bărbați, implicați în traficul de persoane, au fost reținuți, urmând ca toți patru să fie prezentați cu propunere de arestare preventivă instanței.

Citește și: Interlopul Romi Neguș intervine în scandalul dintre Vali Nebunu și Bebino: Nu mai înjurați de morți

Șeful de la Combaterea Migrației Ilegale inventa colaboratori ca să acopere traficul ilegal

În perioada ianuarie 2020 - februarie 2020, chiar șeful Biroului pentru Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere în cadrul STPF Timiș, comisar șef Dan Chioreanu, a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câștigurile obținute de către gruparea infracțională specializată în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

Potrivit DIICOT, comisarul sef și alţi trei agenți deschideau dosare penale şi autorizau colaboratori sub acoperire. În teorie, aceşti colaboratori aveau rolul de a-i ajuta să stopeze fenomenul traversării ilegale a frontierei. În realitate însă, aşa zişii colaboratori sub acoperire erau, de fapt, cărăuşi pentru grupuri de transfugi. Chiar ei erau cei care ajutau migranţii să treacă ilegal graniţa spre Ungaria. Pentru că închideau ochii, poliţiştii îşi primeau partea. Fie bani în conturile unor apropiaţi, fie prin servicii de plată rapide.


În urma cercetărilor, a reieșit faptul că un alt agent din cadrul Poliției de Frontieră a sprijinit un alt grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, prin oferirea de informații cu privire la controalele efectuate de către autorități la locațiile în care erau cazați migranții.

Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliție și-a încălcat constant atribuțiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calității sale, în sensul că, având cunoștință de existența unor infracțiuni circumscrise migrației ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informații membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecția autorităților care au în competență prevenirea și combaterea unor astfel de infracțiuni.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor sume de bani ridicate de la unul dintre inculpați.

 


 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te