VIDEO Ce riscăm dacă nu se vaccinează destui români: Sars-COV 2 face mutații și pandemia continuă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.12.2020 - 13:19
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Peste 90% din personalul medical care lucrează în spitalele COVID-19 vor să se vaccineze. Restul românilor nu sunt la fel de deschiși față de noile vaccinuri împotriva coronavirusului. Ba chiar, arată Barometrul Român de Sănătate, unul din trei români nu vrea să se vaccineze.

SHARE

Doar 21,8% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19 imediat ce ar avea posibilitatea, 30% ar aștepta doar după ce vor vedea dacă cei deja vaccinați nu au avut probleme, în timp ce 38,6% dintre persoanele chestionate nu vor să se vaccineze, arată Barometrul Român de Sănătate.

8% ar dori să știe mai multe informații pentru a lua decizia vaccinării.

Gradul redus de acceptare a vaccinului împotriva coronavirusului va face ineficientă și inutilă campania de vaccinare care se va desfășura în România, a arătat dr. Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă, în cadrul Newsweek LIVE.

„Pentru ca pandemia să fie oprită, trebuie să ajungem la un grad de imunizare a populației de peste 65-70%.

Dacă în România va accepta doar 20% din populație, procesul de vaccinare va fi total insuficient. Cu 20% persoane imunizate, nu vom putea stăpâni fenomenul pandemic. Deci va trebui ca populație să se informeze și gradul de aderență să crească”, a menționat doctorul. 

Radu Țincu a precizat că în rândul gradelor medicale există o mai mare deschidere față de programul de vaccinare tocmai pentru că au văzut din prima linie cum evoluează pandemia și efectele dezastruoase pe care le are această boală.

„Vaccinurile anunțate până acum au o eficiență de 95%. Deci sunt 5% persoane care nu vor dezvolta anticorpi protectivi, chiar dacă se vor vaccina. Deci procentul de vaccinați trebuie să fie chiar mai mare de 70%.

Dacă nu va fi atins acest procent, nu vom controla pandemia, pentru că e un număr prea mic de persoane care să întrerupă lanțul de transmitere epidemiologică.

Trebuie să avem în vedere că virusul are capacitatea, natural, să sufere mutații determinate de dorința lui de supraviețuire, să scape de mecanismele de apărare ale organismului.

Se întâlnește cu alte particule virale și poate împrumuta informații genetice care să-l facă mult mai performant”, a avertizat dr. Radu Țincu. 

Medicul de la Spitalul de Urgență Floreasca a precizat că fără o campanie rapidă și intensă de vaccinare, prin care să fie imunizată cea mai mare parte a populației, riscul este ca acest virus să facă o mutație care-l poate face și mai periculos. Iar pandemia va continua.

„Vaccinul anti COVID-19 este realizat astfel încât să avem anticorpii împotriva unei proteine de suprafață a virusului. Dacă tocmai acea proteină dispare, vaccinul devine ineficient și trebuie să o luăm de la capăt de la cercetare”, a menționat dr. Radu Țincu, în cadrul Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te