VIDEO Când vom scăpa de mască. Valeriu Gheorghiță: Nu e suficientă imunizarea în Europa

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.02.2021 - 22:55
Valeriu Gheorghiță: Nu e suficientă imunizarea în Europa. Captură video

Imunizarea populației din Europa, SUA sau Israel nu e suficientă pentru a fi învins coronavirusului. E important să fie eliminate toate rezervoarele unde Sars COV 2 poate face mutații, a explicat Valeriu Gheorghiță, pentru Vaccinuri #2021, organizat de Newsweek România.

SHARE

 

Pentru ca omenirea să revină la o viață normală, așa cum era definită înainte de pandemie, trebuie îndeplinite mai multe condiții, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19.

Imunizarea populației din Europa, SUA sau Israel nu e suficientă pentru a fi învins coronavirusului, a precizat doctorul, pentru Vaccinuri #2021, eveniment online organizat de Newsweek România.

„Ca să revenim la normalitate, trebuie să depășim pragul de 70% din populație imunizată. De asemenea, trebuie să evităm sau să controlăm noile tulpini ale coronavirusului, care s-ar putea să nu fie suficient acoperite de vaccinurile actuale. 

Tocmai de aceea, vom continua să respectăm măsuril de prevenție, precum purtarea măștii, distanțare fizică și igienă personală”, a menționat Valeriu Gheorgiță. 

De asemenea, e importantă testarea masivă a populației, dar și obținerea cât mai multor date privind gradul de transmitere a infecției cu Sars COV 2 de către persoanele vaccinate. 

Citește și: VIDEO Din 15 martie, se deschid listele de așteptare pentru vaccinare. Vin 2,5 milioane de doze

Vaccinarea, distribuită echilibrat în toată lumea

Datele adunate până în prezent arată o scădere de patru ori a încărcăturii virale la persoanele vaccinate, ceea ce înseamnă că sunt șanse mici ca acestea să transmită mai departe Sars COV 2.

„Pericolul vine de la noile tulpini, care pot fi mai contagioase sau mai virulente. Provocarea este legată de echilibrul campaniei de vaccinare între țări, în Europa, SUA, America de Sud sau Asia.

Dacă Europa se imunizează în lunile următoare, dar celelalte țări rămân în urmă, există un rezervor natural pentru variantele noi ale coronavirusului care ar putea să compromită beneficiile vaccinării.

Companiile farmaceutice se pregătesc deja de o eventuală extindere a tulpinilor virale”, a menționat Valeriu Gheorghiță pentru Vaccinuri #2021, eveniment online organizat de Newsweek România.

Totuși, acesta a precizat că, dacă în Europa se obține imunizarea colectivă, nu va fi nevoie de o vaccinare anuală, ca la virusurile grpale. 

„Nu că vom ajunge în situația de vaccinare sezonieră, deoarece acest virus este relativ stabil, nu face multe mutații. Este mult mai stabil din punct de vedere al genomului decât virusul gripal.

Dar e esențial ritmul de vaccinare global, nu doar în Europa”, a insistat coordonatorul campaniei românești de vaccinare anti COVID-19.

Citește și: VIDEO Valeriu Gheorghiță: Din aprilie, vor fi vaccinate în România 100.000 de persoane pe zi

Revaccinare, doar pentru persoanele vulnerabile

Dacă se va impune o nouă campanie de vaccinare, după cea în curs de desfășurare, cel mai probabil se va adresa doar persoanelor vulnerabile, cum ar fi cele peste 65 de ani sau bolnavii cronici.

„E posibil să avem nevoie de o vaccinare repetată doar pentru populația vulnerabilă,  nu vor mai fi campanii pentru 70% din populație.

Magnitudinea acestei pandemii este cauzată și de faptul că populația nu a fost pregătită imunologic. Dar în viitor, vom avea deja un anumit grad de răspuns imun, chiar dacă nu va fi unul maximal”, a explicat Valeriu Gheorghiță pentru Vaccinuri #2021, eveniment online organizat de Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te