Cercetătorii de la Brigham și Women’s Hospital spun că studiul lor se adaugă la „teancul” tot mai mare de cercetări care sugerează că mâncatul cu puțin timp înainte de culcare este dăunătoare pentru creier. Simptomele depresiei și anxietății cresc cu 26% și, respectiv, 16% după mesele de seară, arată datele lor.
Citește și: VIDEO Amenințare de explozie la centrala nucleară Zaporojie cât de zece ori dezastrul de la Cernobîl
Studiul ar putea explia de ce persoanele care lucrează în schimburi și cei care fac naveta pe distanțe lungi sunt predispuși la boli neurologice, inclusiv demență. Stilul de viață perturbă ritmul circadian, cunoscut și sub numele de ceasul corporal.
Citește și: SUA: Rusia a finanțat în secret cu 300 de milioane de dolari partide străine începând din 2014
Unul din cinci oameni lucrează neregulat în societatea actuală. Munca în ture de noapte poate afecta comportamente zilnice precum somnul, trezirea, postul și mâncatul, crescând riscul de depresie și anxietate cu până la 40%.
În timpul schimburilor de noapte simulate, depresia și anxietatea au crescut semnificativ atunci când oamenii au mâncat târziu. În schimb, nu au existat modificări atunci când mesele au fost luate în timpul zilei - chiar dacă lucrau noaptea, scrie Study Finds.