VIDE0 Medic ATI: Spitalele lucrează cu electricieni care leagă cu sârmă. Nu au echipe specializate

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.11.2020 - 20:28
Secția ATI de la Piatra Neamț a fost complet distrusă. Foto: Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

Spitalele din România funcționează în clădiri foarte vechi, care nu mai fac față standardelor medicale moderne, cu echipe tehnice care nu se pricep la aparatura de ultimă generație, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

SHARE

 

Tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț se poate repeta oriunde în țară, pentru că secțiile de terapie intensivă funcționează în clădiri vechi, cu rețele electrice depășite, care sunt întreținute de personal tehnic fără pregătire de specialitate, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

„Discutăm despre un sistem sanitar învechit, cu clădiri spital învechite, în care infrastructura este depășită fizic și moral.

Această infrastructură veche a fost nevoită să suporte noi extinderi. Fiecare spital și-a crescut capacitatea în ultimii 30 de ani, dar fără să știe dacă rețele care trebuie să susțină aceste aparate sunt și eficientă.

S-a produs un decalaj între structura spitalului propriu-zisă și noi și noi paturi de terapie intensivă, noi și noi aparate care toate sunt consumatoare de energie electrică și toate încarcă sarcina acestor circuite construite acum 50-60 de ani”, a precizat medicul. 

Radu Țincu a insistat pe faptul că este important și cum se menține în funcțiune infrastructura unui spital.

„Nu mai putem funcționa cum funcționăm astăzi, cu un electrician nepriceput, cu un instalator nepriceput. Trebuie să existe o echipă tehnică de intervenție. 

Aceste echipe, coordonate de un inginer, cu divizii care să se ocupe separat de rețeaua electrică, de rețeaua oxigenului și de rețeaua de apă,lipsesc cu desăvârșire

Toate intervențiile din secția de Terapie Intensivă trebuie realizate de persoane competente, care să garanteze pentru acele lucrări.

Nu discutăm de schimbarea unei prize la domiciliu, unde dacă am schimbat-o prost, se va arde un frigider.

Discutăm despre o instituție care reprezintă un element de siguranță națională. O priză schimbată prost, pe lângă  faptul că poate deterioara o aparatură scumpă, poate pune în pericol viața pacientului și integritatea clădirii respective”, a precizat dr. Radu Țincu.

Medicul a dat ca exemplu faptul că statul român a cumpărat aparatură medicală de milioane de euro care uneori este pusă în funcțiune de persoane care nu au pregătirea corespunzătoare. 

„Multe probleme din sistemul de sănătate sunt generate de faptul că aparatura nu este pusă în funcțiune de persoane care știu procedura. 

Aparate de zeci de mii de euro se ard pentru că sunt puse în prize care costă 2 lei, în condițiile în care era necesară și infrastructura de calitate. 

Am văzut filmulețe trimise de cetățeni sau cadre medicale cu prize care nu sunt etanșe, cu lucrări făcute necorespunzător în spitale.

Este obligatoriu ca Minsterul Sănătății să elaboreze norme care să reglementeze activitatea acestor echipe tehnice, care trebuie să întrunească anumite criterii și să respecte anumite proceduri și o calitate a lucrărilor”, a precizat medicul de terapie intensivă. 

Orice aparat care este utilizat în spital și în terapie intensivă trebuie să aibă un contract de mentenanță și service, care asigură repararea în situții când nu mai funcționează aparatul.

„Dar mai important, asigură acele vizite periodice, în care personal calificat vine și verifică aparatul, pentru a se asigura că funcționează optim.

Vizitele sunt stabilite prin fișa produsului, de către producător.

Aceste contracte de mentenanță trebuie să fie verificate, dacă tot se fac acum anchete. Trebuie să fie semnate și să se afle în derulare.

Un aparat care nu este verificat periodic poate pune în pericol viața pacientului”, menționat dr. Radu Țincu.

Medicul a menționat că în egală măsură contează și vârsta aparatului. Fiecare are o durată medie de viață, după care se epuizează.

„Dacă e reparat după perioada recomandată de producător, s-ar putea ca acel aparat să fie oricum depășit moral și să nu reziste la noile necesități.

Foarte multe dintre accidentele care s-au întâmplat în România au fost ca urmare a unui cumul de nereguli. Ne lipsește viziunea. Fiecare politică implementată s-a concentrat doar pe o anumită zonă. 

S-a pus accent mare pe cumpărarea de ventilatoare și s-a pierdut din vedere infrastructura care trebuie să susțină această logistică”, a precizat medicul de Terapie Intensivă, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

Infrastructura medicală trebuie construită de la zero. Este foarte greu să creezi o infrastructură care să respecte toate circuitele funcționale și să ofere toate oportunitățile de tratament, cu toate dotările și larghețea spațială. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te