Variola maimuței declarată urgență sanitară globală de către OMS. UE trebuie să-și schimbe abordarea

DE Bianca Iosef | Actualizat: 27.07.2022 - 17:42
Variola maimuței declarată urgență sanitară- Foto: PROFIMEDIA IMAGES

Comisia Europeană le-a cerut miercuri celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să adopte o abordare mai fermă şi coordonată în ceea ce priveşte variola maimuţei, declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept urgenţă sanitară globală.

SHARE

Într-o scrisoare adresată miniştrilor UE ai Sănătăţii, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a remarcat că Uniunea Europeană a fost epicentrul cazurilor depistate şi că statele membre ar trebui să lucreze împreună pentru a controla focarul epidemic.

Citește și: Epicentrul COVID. „Scurgerea” virusului dintr-un laborator în piața din Wuhan, ipoteză posibilă

Kyriakides i-a îndemnat pe miniştrii UE să intensifice monitorizarea şi raportarea cazurilor, urmărirea şi izolarea contactelor, vaccinările şi comunicarea clară cu privire la riscurile de îmbolnăvire.

Variola maimuţei este un virus care provoacă de obicei simptome uşoare, printre care febră, dureri şi leziuni cutanate, cu recuperare între două până la patru săptămâni.

Citește și: Cele mai grave simptome COVID la copii: febră prelungită, refuzul alimentației, vărsături repetate

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se transmite mai ales prin contact direct, fiind endemică în Africa.

După raportările iniţiale de cazuri în Europa în luna mai, numărul infectărilor a crescut la peste 16.000 în 75 de ţări. Cinci decese, toate în Africa, au fost raportate până în prezent.

Kyriakides a subliniat că membrii UE ar trebui să furnizeze datele înregistrate la nivel naţional Sistemului European de Supraveghere, actualizând informaţiile pe măsură ce date mai complete devin disponibile.

De asemenea, a mai spus ea, ţările ar trebui să stabilească linii directoare clare privind urmărirea contacţilor şi izolarea acestora în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Uniunea Europeană a achiziţionat 160.000 de doze de vaccinuri de la compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic. Kyriakides a cerut ţărilor UE care nu au semnat contracte să facă acest lucru cât mai curând posibil pentru a asigura livrările de vaccinuri, transmite Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.