Una din întrebările esențiale: Cât de mortal este Covid-19? Cercetătorii se apropie de un răspuns

DE Adina Mutăr | 22.07.2020 - 18:43

După șase luni de pandemie și de studii statistice, cercetătorii aduc un răspuns la una dintre întrebările de bază despre virus: Cât de mortal este?

SHARE

Cercetările sugerează că noul coronavirus ucide aproximativ cinci până la 10 persoane la fiecare 1000 pe care le infectează, deși rata variază în funcție de vârstă și accesul la îngrijiri medicale.

Au fost analizate date de la focarele de pe navele de croazieră, socotite a fi „zone izolate”, precum și din sondajele efectuate în punctele fierbinți, zeci de studii care converg spre un calcul real al ratei de fatalitate a infecției Covid-19.

Examinarea deceselor din numărul total de infecții sugerează că infecția Covid-19 ucide de la aproximativ 0,3% la 1,5% din persoanele infectate.

Majoritatea studiilor plasează rata între 0,5% și 1,0%, ceea ce înseamnă că la fiecare 1000 de persoane care se infectează, ar muri în medie între cinci și 10.

O analiză a 26 de studii care estimează rata de deces a bolii a găsit rezultate puțin diferite, 0,68%, cu un interval de 0,53% până la 0,82%, potrivit unui raport publicat în iulie pe platforma medRxiv.

Estimările sugerează că noul coronavirus este mai mortal decât gripa sezonieră (0,1%), deși nu este la fel de letal ca Ebola (10% și 50%) și alte boli infecțioase apărute în ultimii ani.

O altă concluzie este că SARSCoV2 ucide mai multe persoane decât bolile mortale, deoarece este mai infecțios.
„Nu este doar rata infecție-fatalitate, ci și răspândirea. Acest coronavirus este foarte contagios”, a declarat Eric Toner, expert în medicină de urgență la Johns Hopkins Center for Health Security, care studiază pregătirea pentru îngrijiri medicale în epidemii și boli infecțioase.

„Combinația dintre rata mortalității și infecțiozitate face ca această boală să fie atât de periculoasă”, a subliniat Toner.

Calcularea exactă a ratei mortalității este dificilă, deoarece un număr semnificativ de cazuri nu prezintă simptome, nu au fost testate și n-au apărut ca morți de COVID-19. Rata variază, de asemenea, în funcție de factori precum vârsta unei persoane și puterea unui sistem de îngrijire a sănătății.

„Este foarte dificil de măsurat rata mortalității, dar din toate studiile de până acum, încep să se contureze limite clare”, spune Timothy Russell, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Un studiu al doctorului Russell și al colegilor săi publicat în februarie, bazat pe datele din China și focarul de pe vasul de croazieră Diamond Princess, a calculat rata de infecție-fatalitate la aproximativ 0,6%.

În iunie, oficialii Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au estimat că pentru fiecare caz cunoscut de Covid-19, aproximativ 10 alte persoane au rămas neînregistrate până la începutul lunii mai.

„Lucrul cel mai greu este să descoperi cât de multe persoane au fost infectate”, a spus Lucy Okell, care, alături de colegii de la Imperial College London, a estimat rata de infecție-fatalitate în China la 0,66%, într-o lucrare publicată în martie.

Indiferent de abordare, cercetătorii utilizează modele matematice complexe și tehnici statistice pentru a-și regla estimările.

„A spune că vom avea vreodată o estimare absolută adevărată despre rata mortalității noului coronavirus este eronat, dar ne putem face o idee”, a declarat Lea Merone, de la James Cook University din Australia.

Calitatea și accesul la îngrijiri medicale și tratament ar putea modifica rata mortalității. Un tratament mai bun în viitor ar putea reduce rata, dar o situație în care un sistem spitalicesc este copleșit poate crește rata, a subliniat Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiolog de la Universitatea din Wollongong.

Peste 14,7 milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 pe tot globul, iar peste 609.000 de persoane au murit, cu aproape un sfert din decese în SUA, potrivit datelor compilate de Johns Hopkins University.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te