Un nou model de seringă maximizează numărul de doze dintr-o singură fiolă cu ser anti-COVID

DE Alexandru Pop | 27.02.2021 - 11:02
Un nou model de seringă/FOTO: precisemedical.com.au

Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat sâmbătă, la o zi de la lansarea programului naţional de vaccinare anti-COVID, că un nou model de seringă, sofisticat, produs pe plan local, permite maximizarea numărului de doze administrate dintr-o singură fiolă cu ser, relatează Yonhap.

SHARE

Astfel, folosind noile seringi LDS (low dead space), dintr-un tub de vaccin produs de Pfizer se pot extrage până la şapte doze, iar din cel produs de AstraZeneca - până la 12, afirmă Agenţia coreeană pentru controlul şi prevenirea bolilor (KDCA).

Citește și: Competiția mondială pentru putere trece prin acul de seringă. Cine sunt stăpânii dozelor anti-COVID?

Până acum se estima că dintr-o fiolă de vaccin Pfizer/BioNTech se pot vaccina până la șase persoane, iar din cel AstraZeneca, zece.

Noul model de seringă, mai performant

Totuşi, numărul persoanelor care pot fi vaccinate dintr-o fiolă poate să mai varieze în funcţie de abilităţile personalului medical, notează autorităţile.

Coreea de Sud, care vizează să ajungă la "imunitatea de turmă" până în noiembrie, a achiziţionat suficiente vaccinuri pentru imunizarea a 79 de milioane de oameni, mult mai mult decât populaţia ţării, de 52 de milioane, menţionează Yonhap, conform Agerpres.

Citește și: Principala diferență între vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca: modul de păstrare

Președintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov a mai precizat că în ceea ce privește diferențele între cele trei tipuri de vaccinuri, acestea există la nivelul modului de păstrare a dozelor.

"Problema e că pentru păstrarea acestui lant de frig, pentru că-s multidoză, 6 doze Pfizer, 10 Moderna, 10 AstraZeneca, înseamnă că trebuie să ai un număr de oameni strâns la vaccinare ca să nu mai pierdem doze. Există dezavantaje pentru care trebuie să vaccinăm în centre de vaccinare. Dacă vaccinurile erau îmbuteliate într-o singură seringă pentru fiecare, probabil că era mai simplu. Așa, trebuie pastrat un flux, un număr de pacienți vaccinați și o listă de rezervă să vină într-un timp scurt. În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, AstraZeneca are un procent de aproximativ 60%, asta nu înseamnă ca nu este bun, însemnă că atât s-a studiat. E o situație similară la gravide, nu însemnă că nu e bun la gravide, pentru că n-am avut gravide în studiu. Câtă vreme un vaccin primește autorizație, e clar că nu putem face până n-avem dovezi de siguranță", a conchis medicul, potrivit Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.