Un mesaj fals, atribuit Ministerului Sănătății din Singapore, care susține că Sars-Cov-2 nu este un virus, ci o „bacterie expusă la radiații”, ce provoacă cheaguri de sânge tratabile doar cu aspirină și paracetamol a devenit viral pe Facebook-ul românesc.
Textul, distribuit nu de un doctor sau un cercetător, ci de un „manager stylist” la un coafor din Găești. Postarea sa a fost distribuită de peste 40.000 de ori (la ora redactării acestui articol, pentru că numărul de „share”-uri crește continuu).
Ce susține mesajul fals atribuit Ministerului Sănătății din Singapore
„Singapore a devenit prima țară din lume care a efectuat o autopsie a unui cadavru cu C#O#VI#D-19. În urma unor cercetări amănunțite, s-a descoperit că C # o # v # i # d-19 nu există ca virus, ci ca bacterie care a fost expusă la radiații și provoacă moartea omului prin coagularea sângelui.
S-a descoperit că boala C # o # v # i # d-19 provoacă cheaguri de sânge, ceea ce duce la coagularea sângelui la oameni și provoacă coagularea sângelui în vene, ceea ce face dificilă respirația unei persoane; Deoarece creierul, inima și plămânii nu pot primi oxigen, oamenii mor repede.
Pentru a descoperi cauza lipsei puterii respiratorii, medicii din Singapore nu au respectat protocolul W#H#O și au efectuat o autopsie pe C#O#VI#D-19”, stă scris în mesaj, care este evident o traducere proastă a unui text care circulă internațional.
Mesajul îndeamnă oamenii să refuze oxigenul și intubarea, pentru că aceste protocoale de tratament ar ucide. Soluția, chiar și în cazurile grave, ar fi aspirina și paracetamolul.
Textul fals se folosește de câteva adevăruri, pentru a fi credibil: paracetamolul este, într-adevăr, folosit în tratarea COVID-19, dar numai în cazurile ușoare. Aspirina se prescrie preventiv, contra posibilelor cheaguri de sânge, dar de asemenea doar în cazurile ușoare, ce pot fi tratate acasă.
„După ce a aflat despre acest studiu, Ministerul Sănătății din Singapore a schimbat imediat protocolul de tratament al C # o # v # i # d-19 și a dat aspirină pacienților săi pozitivi.
Au început să dea pacienților aspirina 100 mg și Imromac. Ca urmare, pacienții au început să se recupereze și sănătatea lor a început să se îmbunătățească. Ministerul Sănătății din Singapore a evacuat peste 14.000 de pacienți într-o singură zi și i-a trimis acasă.
După o perioadă de descoperire științifică, medicii din Singapore au explicat metoda de tratament spunând că boala este o fraudă globală. (...) Potrivit altor oameni de știință din Singapore, aparatele respiratorii și o unitate de terapie intensivă (ICU) nu au fost niciodată necesare. Protocoale în acest scop au fost deja publicate în Singapore.
China știe deja acest lucru, dar nu și-a publicat niciodată rapoartele”, menționează traducerea.
Victimele ar trebui să ia Asprin-100 mg și Apronik sau Paracetamol 650 mg, mai susține falsul mesaj.
Care este adevărul de la Ministerul Sănătății din Singapore
Guvernul din Singapore este la curent cu acest mesaj fals care îi este atribuit și a publicat o dezmințire.
„Afirmațiile sunt toate false și mesajul nu provine de la Ministerul Sănătății din Singapore. Versiunile anterioare ale acestui mesaj, care citează țări precum Italia și Rusia în loc de Singapore, au fost expuse ca fiind neadevărate. Iată faptele:
Faptul #1: Singapore nu a efectuat o astfel de autopsie unui pacient cu COVID-19 și nici nu a făcut astfel de afirmații cu privire la patofiziologia infecției cu COVID-19. De asemenea, nu a existat o astfel de modificare rezultată în protocoalele noastre de tratament pentru pacienții cu COVID-19.
Faptul #2: COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie.
Pe baza multor studii științifice și a dovezilor actuale, COVID-19 este cauzat de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezmințit anterior mitul potrivit căruia COVID-19 este cauzat de bacterii, nu de un virus.
Unii oameni care sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 pot dezvolta o infecție bacteriană ca o complicație - acest lucru se observă și în alte boli virale, cum ar fi gripa. În astfel de cazuri, pot fi prescrise antibiotice.
Faptul #3: COVID-19 nu poate fi vindecat cu aspirină.
Aspirina nu are efect direct asupra virusului care provoacă COVID-19. Dacă nu vă simțiți bine, consultați un medic devreme pentru a fi testat și tratat”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Sănătăți din Singapore. (AICI)
Like&share de la persoane care nu știu limba română
Mesajul lui Valy Dima este apreciat și distribuit de utilizatori Facebook care nu cunosc limba română. Mai mult, o parte dintre numele celor care au dat like&share sunt scrise cu litere chirilice.
➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).