Dr. David Sinclair, expert în genetică la Harvard Medical School, a declarat că sănătatea unghiilor este un indicator cheie al ratei la care organismul nostru generează celule noi și sănătoase.
Cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât este mai probabil să fim protejați împotriva declinului legat de vârstă.
Un doctor spune cum poți afla cât mai ai de trăit. Trebuie doar să te uiți la unghii
Îmbătrânirea biologică este un termen științific utilizat pentru a descrie cât de bătrâne par celulele și țesuturile organismului, în funcție de cât de bine funcționează acestea.
Aceasta poate diferi de vârsta cronologică reală - numărul de ani trăiți.
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Citește și: O femeie de 101 ani vrea să atingă 103 ani, ca să-și întreacă soțul. Ce mănâncă și ce face zilnic
În cadrul podcastului său Lifespan, Dr. Sinclair a declarat: „Rata de creștere a unghiilor este un indicator foarte bun al modului în care îmbătrâniți sau nu îmbătrâniți”, scrie Daily Mail.
El a făcut referire la un studiu din 1979 în care oamenii de știință au atașat mici benzi de măsurare la unghiile a sute de persoane și au urmărit creșterea acestora de-a lungul anilor.
Aceștia au constatat că rata săptămânală de creștere a unghiilor a scăzut cu aproximativ 0,5% pe an începând cu vârsta de 30 de ani.
Citește și: Secretele celor care trăiesc 100 de ani în „Zonele Albastre”. 4 obiceiuri care duc la o viață lungă
În cazul în care unghiile cresc mai repede și trebuie să le tăiați mai des decât alte persoane de vârsta dumneavoastră, acest lucru ar putea fi un semn că îmbătrâniți într-un ritm mai lent decât media, au sugerat cercetătorii studiului.
Dr. Sinclair a declarat că descoperirile au influențat modul în care își privește propriile unghii.
„Acord atenție dacă unghiile mele încetinesc sau nu în creșterea lor”, a spus el.
Citește și: Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul
„De fiecare dată când trebuie să-mi tai unghiile, mă gândesc cu cât timp în urmă mi-am tăiat unghiile?”.
Se crede că vârsta influențează creșterea unghiilor din cauza încetinirii circulației sângelui pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că unghiile primesc mai puține substanțe nutritive care favorizează creșterea.
Alți factori pot include dieta, persoanele care au deficiențe având o creștere mai lentă a unghiilor, precum și nivelurile hormonale.
Aspectul unghiilor poate fi, de asemenea, un semn cheie al unei varietăți de probleme de sănătate.
Striațiile unghiilor sunt comune în rândul persoanelor în vârstă, deoarece sunt un semn normal al îmbătrânirii, cauzat de încetinirea producției de celule noi.
Cu toate acestea, la persoanele mai tinere, ele pot fi, de asemenea, un semn potențial al unei serii de probleme de sănătate.
Printre acestea se numără oreionul, diabetul și hiperparatiroidismul - când glandele din gât produc prea mult dintr-un hormon care gestionează calciul din organism, sau o deficiență alimentară de vitamina A, zinc, calciu sau fier.
Deși unghiile prezintă unele variații de la o persoană la alta, experții recomandă să luați notă de orice modificări care apar în forma și culoarea lor.
Petele negre de sub unghie pot fi un semn de cancer, cum ar fi melanomul, sau un neg care crește sub patul unghiei.
Petele și liniile albe de pe unghii pot fi un semn că nu consumați suficient zinc, calciu sau fier în dietă sau, eventual, o infecție fungică.
Atunci când unghiile se lărgesc și se înfășoară în jurul părții laterale a vârfurilor degetelor este o altă modificare a unghiilor la care trebuie să fiți atenți.
Deși această afecțiune poate apărea la o persoană sănătoasă fără niciun motiv, ea este adesea semnul unei afecțiuni grave.
Schimbarea formei poate fi cauzată de hipoxie - niveluri scăzute de oxigen în țesuturile corpului, cauzate de obicei de afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice.