Uleiul de cocos, tratament pentru unii, otravă pentrul alții

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2018 - 17:23
Foto Getty Images

În ultimii ani, reputația uleiului de cocos a câștigat teren, devenind, unul dintre cele mai cunoscute alimente. În acelașu timp, a stârnit controverse în rândul cercetătorilor, unii considerând că este extrem de benefic pentru organism, în timp ce alții îl numesc otravă.

SHARE

Uleiul de cocos  și-a câștigat și pierdut reputația de „superfood” în ultimii ani. Karin Michels, profesor la departamentul de epidemiologie Școlii de Sănătate Publică „Harvard T.H. Chan”, a explicat recent în cadrul unei conferințe de la Universitatea din Freiburg, Germania, că indiferent de sfaturile oferite online de nutriționiști necalificați, consumul uleiului de cocos aduce cu sine un număr mare de riscuri, numind uleiul „otravă pură”.
 Michels a explică în cartea ei, intitulată „Coconut Oil and other Nutritional Errors", că substanța prezintă un risc mai mare pentru sănătatea inimii decât untura, deoarece este formată în întregime din acizi grași saturați. Se crede că acestea ne blochează arterele.
În general, grăsimile ambalate cu acizi grași sunt cele care sunt solide la temperatura camerei. Potrivit American Heart Association, o persoană normală ar trebui să consume între  maximum 11 și 13 grame de grăsimi saturate pe zi, sau cinci până la șase la sută din totalul caloriilor zilnice consumate.
Grasimile nesaturate, cum sunt cele găsite în uleiul de măsline, trebuie de asemenea consumate cu moderație, dar pot îmbunătăți colesterolul din sânge.
Anul trecut, American Heart Association și-a actualizat avertizările, îndemnând publicul să evite consumul de ulei de nucă de cocos dacă este posibil. În urma unei analize a peste 100 de studii care datează din anii 1950, cercetătorii au ajuns la concluzia că grăsimile saturate ridică așa-numitul colesterol rău sau LDL. Uleiul de nucă de cocos atinge nivelurile de LDL în șapte din studii controlate.
Totuși, un sondaj 2016 din New York Times, publicat înainte de revizurile științifice ale American Heart Association, a arătat că 72% din public, față de 37% dintre nutritioniști, cred că uleiul de cocos este „sănătos".
Dr. Marie-Pierre St-Onge, de la Institutul de Nutriție Umană, se află în spatele cercetării care indică faptul că uleiul de cocos stimulează metabolismul și pierderea în greutate, deoarece conține trigliceride de lanț mediu într-o cantiate mai mare decât cele mai multe grăsimi.
Aceasta a declarat pentru American Heart Association că uleiul pe care l-a folosit în experimentul său a fost 100% de acest tip. Nu 13% sau 14%,  cum sunt uleiurile cele mai comune. Marie-Pierre St-Onge susține că, din contră, o persoană ar trebui să mănânce 150 de grame sau 10 linguri de ulei de nucă de cocos pe zi pentru a profita de beneficiile care ar fi negate de efectele consumului de substanță în exces. Ea explicat că o dietă sănătoasă este „un lucru făcut cu moderație".
„Oamenii nu doresc să se confrunte cu realitatea atunci când vine vorba de propriile lor diete, de sănătatea lor", a spus ea. "Ei preferă să creadă în dorința de a slăbi... Dar să gândești că poți avea cantități nelimitate dintr-un anumit lucru și totul va dispărea, nu este ceva  bazat  pe realitate ".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te