Testele de Covid lipsesc din farmacii pe măsură ce numărul cazurilor crește alarmant. ”Nu am primit”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.09.2023 - 16:11
Românii nu găsesc teste covid în farmacii Se pot testa doar la medic Foto: picabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Peste 14.000 de români s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima spătămână. Printre ei sunt și mulți copii. Însă cei care au simptome specifice acestei boli sunt mult mai mulți. Din păcate spot afla dacă au virusul doar la medic. În farmacii nu mai sunt teste antigenice.

SHARE

Cel mai recent raport al Ministerului Sănătății arată că numărul cazurilor de Covid-19 înregistrate în perioada 18 - 24 septembrie este de 14.861, de la 11.226 de cazuri câte au fost raportate cu o săptămână în urmă. Iar trendul este crescător. 

Acestea au fost rezultatele a 4.475 teste RT-PCR și 54.678 teste rapide antigenice. Însă acum, în farmacii nu se mai găsesc astfel de teste pentru Covid. Astfel că pacienții cu simptomatologie specifică se pot adresa doar medicilor de familie sau merg la urgențe.

Testele de Covid lipsesc din farmacii pe măsură ce numărul cazurilor crește alarmant. ”Nu am primit”

 Newsweek a încercat să afle dacă românii au cu ce se testa în contextul în care numrăul îmbolnăvirilor crește exponențial de la o săptămâna la alta. 

Citește și: Am putea reveni la restricții? Ce arată raportările recente despre Covid-19 în România

Am întrebat la marile lanțuri de farmacii din București dar și din jurul capitalei. Din 10 farmacii interogate, niciuna nu avea teste antigen pentru Covid 19.

Astfel, putem bănui că numărul bolnavilor ar putea fi mult mai mare. Iar dacă nu se testează și nu se izolează, valul ar putea aduce mai multe cazuri. 

”Nu ne-a cerut nimeni până acum astfel că nu am adus. Dar nici nu a venit nimeni să ne întrebe dacă avem nevoie de teste”, a spus o farmacistă din Ilfov.

Citește și: COVID-19 revine în forță. 11.226 de cazuri într-o săptămână, 1.000 de oameni spitalizați, 18 morți

”Teste de Covid? Nu cred ca mai avem așa ceva, dar așteptați să verific în stoc poate a mai rămas vreunul „pierdut”. Nu,  din pacate nu mai avem deloc”, a spus o altă farmacistă.

În București două farmacii au spus că au avut până săptămâna trecută.

”Nu mai avem de joia trecută. Atunci le-am dat pe ultimele. Nu știu când aducem. Mai treceți zilele următoare și întrebați”, a spus un farmacist din Capitală.

Citește și: Masca, recomandată în România. Există mii de cazuri zilnic. Cât de gravă este noua infecție

”Acum nu mai avem. Au mai întrebat câteva persoane. O să refacem stocul zilele acestea”, a spus o altă farmacistă. 

Testele Covid, doar pe internet

Dacă în farmacii nu sunt teste covid, acestea sunt totuși diponibile pe internet. Prețul unui kit de testare este de 8-10 lei.

Însă nu numai testele Covid lipsesc din farmaciile fizice. Testele pentru gripă nu sunt nici în cele fizice nici online. 

Citește și: Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

Peste 3,4 milioane de români au făcut Covid de la începutul pandemiei până acum

Raportul Ministerului Sănătății arată că, în intervalul 18 - 24 septembrie 2023 au fost înregistrate 14.861 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 5064 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

 Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.455.207 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.95.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 362 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citește și: Cum înaintează noul val de COVID în România. Tot mai mulți copii, internați în spitale la ATI

   În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 1149. De asemenea, la ATI, sunt internate 74 persoane. Dintre cei 74 pacienți internați la ATI, 48 sunt nevaccinați.

 Din totalul pacienților internați în prezent, 197 sunt minori, 195 fiind internați în secții și 2 în ATI. 

În intervalul  18 - 24 septembrie 2023  au fost efectuate 4.475 teste RT-PCR și 54.678 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.933.179 teste RT-PCR și 14.066.978 teste rapide antigenice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te