O persoană care prezintă simptome precum tuse, febră, scurtarea respirației, alterarea gustului, lipsa gustului și/sau a mirosului și, în cazul copiilor sub 16 ani, au vărsături sau diaree, neasociate cu alimentația, se poate testa gratuit într-unul din cele peste 3.800 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat un contract cu Casa de Sănătate.
Lista completă a simptomelor care indică infectarea cu COVID se găsește în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică și o puteți accesa AICI.
O persoană care suspectează că este infectată poate merge în oricare din cele 3.800 de cabinete înscrise în program, fără să fie neapărat înscrisă pe lista pacienților acelui medic de familie. Între două testări succesive trebuie să fie un interval de 48 de ore pentru ca testarea să fie gratuită.
Pe site-ul Ministerului Sănătății, lista se va actualiza periodic. AICI puteți accesa pagina.
Medicii vor primi 50 de lei/pacient
Medicii de familie implicați în acest program vor face teste rapide antigen din proba nazo-faringiană.
Medicii vor raporta rezultatele testelor în Corona Forms. Aceștia vor primi pe telefonul mobil user-ul și parola de acces în Corona Forms, după ce casele de asigurări de sănătate județene vor încheia contracte cu aceștia, precizează Ordinul nr. 58/4/2022, care reglementează activitatea de testare a medicilor de familie.
Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.
Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.
Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare, conform precizărilor CNAS.