Condiții pentru testarea anti-COVID la medicii de familie. Lista cabinetelor din țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2022 - 21:53
Inquam Photos / George Călin

Peste 3.800 de medici de familie din toată țara îi vor testa gratuit, în cabinetele lor, pe pacienții care au simptome de infectare cu coronavirus și care se încadrează în definiția de caz elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

SHARE

O persoană care prezintă simptome precum tuse, febră, scurtarea respirației, alterarea gustului, lipsa gustului și/sau a mirosului și, în cazul copiilor sub 16 ani, au vărsături sau diaree, neasociate cu alimentația, se poate testa gratuit într-unul din cele peste 3.800 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat un contract cu Casa de Sănătate. 

Citește și: Unul din trei teste pentru depistarea COVID, pozitiv. Luni, 12.000 cazuri și 629 de pacienți, la ATI | Newsweek Romania

Lista completă a simptomelor care indică infectarea cu COVID se găsește în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică și o puteți accesa AICI

O persoană care suspectează că este infectată poate merge în oricare din cele 3.800 de cabinete înscrise în program, fără să fie neapărat înscrisă pe lista pacienților acelui medic de familie. Între două testări succesive trebuie să fie un interval de 48 de ore pentru ca testarea să fie gratuită. 

AICI, descărcați lista tuturor cabinetelor de familie unde vă puteți testa gratuit dacă aveți simptome de infectare cu coronavirus.

Pe site-ul Ministerului Sănătății, lista se va actualiza periodic. AICI puteți accesa pagina. 

Medicii vor primi 50 de lei/pacient 

Medicii de familie implicați în acest program vor face teste rapide antigen din proba nazo-faringiană. 

Medicii vor raporta rezultatele testelor în Corona Forms. Aceștia vor primi pe telefonul mobil user-ul și parola de acces în Corona Forms, după ce casele de asigurări de sănătate județene vor încheia contracte cu aceștia, precizează Ordinul nr. 58/4/2022, care reglementează activitatea de testare a medicilor de familie. 

Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.

Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare, conform precizărilor CNAS. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.