Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.07.2024 - 14:06
Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum
Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia - Foto: Pexels/Chokniti Khongchum

Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia. Institutul Național al Cancerului este primul din Slovacia care a introdus terapia inovatoare.

SHARE

Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia. Institutul Național al Cancerului (NOÚ) este primul din Slovacia care a introdus terapia inovatoare cu celule T CAR.

Este vorba despre celule T, cu receptor antigen chimeric, pentru pacienții depistaţi cu două forme de cancer: limfom și leucemie.

Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia

Terapia CAR-T, o imunoterapie revoluționară, folosește globule albe modificate genetic, pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.

Pacienții oferă propriul lor tip de globule albe (celule T) pentru medicament, care sunt modificate genetic, reprogramate și multiplicate de o companie, dintr-un laborator străin. Apoi ele sunt injectate înapoi, în corp, unde pot recunoaște și ataca celulele canceroase.

Departamentul de Oncohematologie a devenit primul centru certificat din Slovacia pentru terapia cu celule CAR-T. Douăzeci și trei de pacienți au fost deja supuși terapiei cu celule modificate genetic, la Institut.

Citeşte şi: Care este legătura dintre obezitate și cancer? Oamenii de știință au făcut o descoperire fabuloasă

„Acest tratament poate avea un impact major asupra prognosticului unor pacienți incurabili”, a spus șeful secției de Oncohematologie, dr. Andrej Vranovský.

Președintele Departamentului de Oncohematologie, dr Ľuboš Drgoňa, a adăugat: „Credem că acest tratament poate fi un alt pilon al tratamentului oncologic și pentru alte tipuri de cancer”.

Terapia este mai eficientă decât metodele de tratament disponibile anterior la pacienții cu prognostic nefavorabil. Potrivit Institutului, din zece pacienți grav bolnavi, fără speranță de vindecare, 3 până la 4 ar trebui să ajungă la remiterea bolii.

Citeşte şi: Speranță, pentru bolnavii de cancer colorectal. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile

Pacienții cu cinci diagnostice specifice de limfom pot primi terapie cu celule CAR-T. Tratamentul este administrat pacienților a căror boală a revenit într-un timp scurt sau este rezistent la tratamentele convenționale, cum ar fi chimioterapia.

„La Institutul Național al Cancerului, încercăm constant să depășim limitele a ceea ce este posibil, în lupta împotriva cancerului.

Pentru noi, terapia CAR-T nu este doar un simbol al progresului medical, ci mai presus de toate o promisiune pentru pacienții care se află la sfârșitul opțiunilor de tratament-standard”, a declarat directorul NOÚ, Tomáš Alscher.

Efecte secundare

Terapia vine și cu efecte secundare. Cele mai de temut sunt sindromul de eliberare de citokine (CRS) și sindromul de neurotoxicitate imună (ICANS). „Deși putem gestiona efectele secundare, ele rămân totuși un risc major al acestui tratament”, explică dr. Vranovský.

„Una dintre provocările pentru viitor va fi modificarea terapiei astfel încât să aibă efecte secundare mai mici, costuri mai mici și disponibilitate mai mare. Și acest lucru se întâmplă deja treptat”, a adăugat dr. Drgoňa.

De la aprobarea EMA, informațiile despre produs au sugerat că pacienții tratați cu aceste produse pot dezvolta cancere secundare. Astfel, pacienții au nevoie de monitorizare pe tot parcursul vieții pentru cancerele metastatice.

Disponibilitate îmbunătățită

EMA are în prezent șase terapii CAR-T autorizate, dintre care două sunt disponibile în Slovacia. Terapia, cu un preț de aproximativ 300.000 - 350.000 de euro, era anterior o cheltuială din buzunar pentru pacienți.

Până în acest an, companiile de asigurări de sănătate din Slovacia nu rambursau tratamentele CAR-T. Potrivit Institutului Național pentru Valoare și Tehnologii în Sănătate, medicamentele Yescarta și Kymriah îndeplinesc criteriile de cost-eficiență și au fost recomandate pentru clasificare.

Cu toate acestea, deoarece acesta este un tratament costisitor, pacienții trebuie să primească aprobarea unui comitet, pentru ca medicamentul să fie rambursat de către compania lor de asigurări de sănătate.

Citeşte şi: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?

„Eforturile noastre nu se opresc la terapiile individuale. Dorim să creăm programe de tratament cuprinzătoare, care sunt adaptate nevoilor pacienților noștri, utilizând în același timp cele mai recente descoperiri din știința și cercetarea oncologică.

Recunoaștem că fiecare pacient este unic și, prin urmare, munca noastră se concentrează în mod constant pe individualizarea și personalizarea tratamentului”, a remarcat Alscher, conform EurActiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te