Speranță, pentru bolnavii de cancer colorectal. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.06.2024 - 08:05
Speranță, pentru bolnavii de cancer colorectal. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile - Foto: piedmontcolorectal.com

Un nou studiu dă speranță bolnavilor de cancer colorectal, cea mai frecventă formă de tumoră intestinală. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile.

SHARE

Un studiu indică faptul că imunoterapia ar putea aborda cea mai frecventă formă de tumoră intestinală. O combinaţie de două medicamente ar putea fi utilizată pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer intestinal.

După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au redus sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi, au declarat oamenii de ştiinţă.

Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat.

Citește și: Un test de sânge îți arată dacă mai ai sau nu cancer. Îți poate prezice semnele care apar în ani

Speranță, pentru bolnavii de cancer colorectal. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile

Rezultatele unui nou studiu indică faptul că imunoterapia ar putea fi utilizată cu succes pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer colorectal, cunoscut şi sub numele de cancer intestinal.

Cercetătorii au urmărit 101 pacienţi din Statele Unite care au fost diagnosticaţi cu cancer colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară (MSS mCRC), cel mai frecvent tip de cancer intestinal.

După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au micşorat sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi.

Medicamentele botensilimab şi balstilimab ar putea „oferi o nouă speranţă” pentru cei diagnosticaţi cu un tip de cancer care nu a răspuns anterior la imunoterapie, au declarat cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin, informează News.ro.

Citește și: Misterul „Culoarului cancerului”, zona unde zeci de oameni se îmbolnăvesc anual. Ce s-a descoperit?

Ambele medicamente sunt anticorpi monoclonali şi acţionează prin declanşarea sistemului imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase, spun cercetătorii.

Cercetătorii din acest studiu descriu tratamentul ca având „potenţialul de a schimba regulile jocului”, şi speră ca autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii să aprobe tratamentul curând.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi oboseala, au precizat cercetătorii.

Până în prezent, s-a demonstrat că imunoterapia a funcţionat doar în cazul pacienţilor cu un alt tip de cancer de intestin, cunoscut sub numele de tumori cu deficienţă de reparare a nepotrivirii ADN-ului (dMMR), care este mai rar, şi doar un procent mic de pacienţi cu cancer colorectal au acest tip de tumoră, imunoterapia fiind până în prezent ineficientă la pacienţii cu tumori MSS mCRC mai frecvente.

Citește și: Creștere a cazurilor de cancer de colon la tineri. Ce alimente și obiceiuri sunt factori de risc?

Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat.

„Cancerul colorectal sau cancerul intestinal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, iar aceasta este prima dată când există dovezi convingătoare că imunoterapia poate funcţiona în toate formele de tumori colorectale, astfel încât acest lucru are potenţialul de a schimba jocul”, a declarat Justin Stebbing, profesor de ştiinţe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie.

Testele avansează acum în faza ulterioară a studiilor clinice.

Rezultatele noului studiu de fază 1 care a implicat cele două medicamente de imunoterapie au fost publicate joi în revista Nature Medicine.

„Acest studiu pune în lumină potenţialul combinaţiei BOT/BAL pentru a trata cancerul colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară, cea mai frecventă formă de cancer colorectal care, din punct de vedere istoric, nu a răspuns la imunoterapie, şi sperăm că rezultatele noastre vor oferi noi speranţe pentru cei diagnosticaţi”, a declarat dr. Andrea Bullock, profesor asistent de medicină la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Statele Unite unde s-a desfăşurat studiul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te