STUDIU STATISTIC Unul din opt pacienți recuperați după COVID-19 moare în decurs de cinci luni

DE Adina Mutăr | 18.01.2021 - 21:07
sursă yahoo

Aproape o treime dintre pacienții care s-au recuperat după COVID-19 ajunge înapoi în spital în termen de cinci luni, iar unul din opt moare din cauza complicațiilor ce generează alte boli, potrivit unui raport al Universității Leicester.

SHARE

Cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie și de la Oficiul Național de Statistici au descoperit că din 47.780 de persoane externate din spital după Covid-19, 29,4% au fost readmiți într-o perioadă de 140 de zile, a raportat Telegraph. Dintre aceștia, 12,3% au decedat.

Mulți pacienți Covid-19 încă suferă efecte ale bolii și după externare, din cauza cărora dezvoltă probleme cardiace, diabet și afecțiuni cronice ale ficatului și rinichilor, potrivit raportului.

„Oamenii par să se vindece, pleacă acasă, apoi se întorc la spital și mulți mor. Aproape 30 la sută au fost readmiși în spital. Este un procent atât de mare", a declarat autorul studiului Kamlesh Khunti.

„Mesajul acestui studiu este că trebuie să ne pregătim pentru COVID pe termen lung. Este o sarcină uriașă de urmărit acești pacienți, iar sistemul spitalicesc din Marea Britanie este supraaglomerat. Însă, trebuie să organizăm un fel de monitorizare ", a subliniat Khunti, profesor de diabet și medicină vasculară la Universitatea Leicester.

Studiul - pe care Khunti l-a descris ca fiind cel mai mare efectuat pe pacienții Covid-19 externați vindecați - a constatat că supraviețuitorii Covid au fost de aproape 3½ ori mai predispuși să fie readmiși și să dezvolte crize letale în 140 de zile decât alți pacienți.

Cercetătorii au fost surprinși de faptul că multe persoane au fost readmise cu un nou diagnostic, precizând că este foarte important prescrierea unor terapii de protecție, cu statine și aspirină, pentru pacienții Covid externați.


„Nu știm încă dacă este din cauza faptului că COVID a distrus celulele beta care produc insulina și se dezvoltă diabet de tip 1 sau dacă acesta provoacă rezistență la insulină și se dezvoltă diabet de tip 2, dar vedem aceste noi diagnostice surprinzătoare de diabet”, a declarat Khunti.

„Supraviețuitorii care au probleme cardiace și hepatice, au nevoie urgentă de urmărire după externare și de un tratament de protecție”, propune acesta.

Noul studiu este în curs de evaluare, necesar pentru a se lua măsurile ce se impun.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.