Ce ar trebui să elimini din dietă pentru a reduce riscul de cancer? Două băuturi sunt extrem de periculoase
Unele băuturi și alimente scoase din dietă pot scădera riscul de îmbolnăvire, conform unor studii. Două dintre ele sunyt deosebit de periculoase și trebuie luate în calcul să fie eliminate.
Alimentele extrem de procesate sunt adesea considerate nesănătoase. Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi confirmat universal. Studiile arată că cei care consumă mai multe dintre acestea își cresc riscul de cancer. Interesant este că acest lucru se datorează în principal a două băuturi.
Ce ar trebui să elimini din dietă pentru a reduce riscul de cancer? Două băuturi sunt extrem de periculoase
Prăjituri sau gustări sărate, pâine produsă industrial sau cereale pentru micul dejun, mâncăruri gata preparate sau băuturi din fructe – toate acestea ajung frecvent în farfuriile noastre. Alimentele procesate industrial sau înalt procesate sunt adesea convenabile, deoarece sunt rapid de mâncat și adesea au un gust bun.
Cercetătorii investighează de ani de zile efectele consumului acestor alimente asupra riscului de cancer. Cercetătorii britanici, inclusiv un studiu la scară largă cu peste 200.000 de participanți de la UK Biobank, și-au publicat concluziile în revista „ eClinicalMedicine ”.
Citește și: STUDIU Obiceiul aparent banal care crește riscul de cancer de piele de 3 ori. Radiațiile UV sunt vinovate
Totuși, este imposibil să grupăm toate alimentele la un loc – ca să continuăm metafora. Prin urmare, studiul actual a examinat în detaliu grupurile individuale de alimente. Rezultatul este „foarte revelator”, a comentat Martin Smollich pe Twitter.
Specialistul în medicină nutrițională de la Spitalul Universitar Schleswig-Holstein (UKSH) a rezumat: „Acest lucru arată clar că efectul negativ al alimentelor extrem de procesate (presupunând cauzalitatea!) este în esență un efect al băuturilor răcoritoare și al sucurilor . Alte produse (de exemplu, alternativele vegetale la carne) nu joacă niciun rol.”
Cel mai bine este să eliminați complet băuturile îndulcite cu zahăr din dieta dumneavoastră.
Acest lucru este în concordanță cu concluziile experților de la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF). De ani de zile, aceștia au emis recomandări pentru reducerea riscului personal de cancer.
Citește și: Legătura dintre părul cărunt și cancer. Ce spun cercetărorii despre acest proces?
Conform acestor recomandări, băuturile îndulcite cu zahăr ar trebui eliminate complet din dietă. Acest lucru se datorează faptului că consumul tot mai mare de băuturi zaharoase contribuie la creșterea globală a obezității, care, la rândul său, crește riscul apariției multor tipuri de cancer.
„Există dovezi puternice că o masă corporală mai mare este o cauză a multor tipuri de cancer: la nivelul gurii, gâtului și laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, vezicii biliare, ficatului, colonului, cancerului de sân (postmenopauză), ovarelor, endometrului, prostatei și rinichilor.”, spun oamenii de știință.
Citește și: Numărul persoanelor sub 50 de ani cu cancer intestinal, în creștere alarmnată. A fost identificată o cauză
Alimentele procesate industrial se află, de asemenea, pe lista lor de alimente de evitat.
Rezultatele specifice ale studiului, pe scurt:
- În medie, alimentele extrem de procesate au constituit 22,9% din dieta participanților la studiu.
- În perioada de urmărire de 9,8 ani, 15.921 de persoane au dezvoltat cancer.
- Au fost înregistrate 4.009 decese legate de cancer.
- Cu cât se consumau mai multe alimente procesate, cu atât era mai mare riscul de cancer (în special cancer ovarian). Mai exact, fiecare creștere de zece procente era asociată cu o creștere de două procente a incidenței cancerului în general și cu o creștere de 19 procente a cancerului ovarian.
- Participanții cu cel mai mare consum au avut o incidență mai mare de cancer în general, precum și de tumori cerebrale și o incidență mai mică de cancer de cap și gât în comparație cu cei cu cel mai mic consum.
- O creștere a consumului de alimente extrem de procesate cu zece puncte procentuale a fost asociată cu o creștere generală a riscului de mortalitate de șase procente (cancer ovarian 30% și cancer mamar 16%).
„Aceste asocieri au persistat după ajustarea pentru o serie de factori socioeconomici, comportamentali și nutriționali importanți”, scriu autorii studiului. Noutatea studiului lor, comparativ cu cele anterioare, este în principal faptul că au examinat ratele de incidență și mortalitate pentru 34 de tipuri diferite de cancer.
Dincolo de dietă, stilul de viață influențează riscul de cancer
Ca majoritatea studiilor din domeniul nutriției, și acesta are limitele sale. Nu poate dovedi o legătură cauzală între dietă și riscul de cancer, ci doar o corelație (relație statistică).
Utilizatorii de pe rețelele de socializare au discutat despre diverse alte puncte slabe. Acestea nu pot fi ignorate. Nutriționistul Smollich a recunoscut și el acest lucru. Ideea sa principală a fost că grupul de alimente extrem de procesate trebuie analizat într-un mod mai nuanțat.
În cele din urmă, în ciuda ajustării factorilor socioeconomici, persistă o distorsiune: persoanele care consumă multe alimente procesate au un stil de viață diferit față de persoanele care gătesc zilnic cu legume proaspete. El concluzionează: „Stilul de viață influențează semnificativ riscul de cancer – chiar și dincolo de dietă.”