Patru medici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au analizat cazurile de pacienți cu covid care s-au internat în perioada martie-iunie 2020.
Au observat 1.080 de pacienți, dintre care 85 sufereau de diabet, în principal cel zaharat.
„Pacienții cu diabet zaharat între 51-70 de ani au fost cei mai afectați de infecția cu SARS-CoV-2, vârsta medie fiind de 62 de ani și s-au prezentat în proporții destul de egale în funcție de gen (42 au fost bărbați, 49,41% ).
Alte patologii asociate au fost cardiovasculare (hipertensiune, insuficiență cardiacă și fibrilație atrială), neurologice (accident vascular cerebral, epilepsie), neoplazice, renale (insuficiență renală cu sau fără dializă cronică)”, arată studiul „Infecția Sars COV-2 și diabetul: o experiență din nord-estul României”.
Cincizeci și nouă de pacienți au necesitat în cele din urmă intubație și ventilație mecanică din cauza complicațiilor multiple, inclusiv bronhopneumonie prin aspirație, sepsis și sindromul disfuncției organelor multiple, au explicat cei patru doctori din Iași.
„Tratamentul a fost administrat în conformitate cu liniile directoare internaționale și naționale disponibile în acel moment și a inclus hidroxiclorochină (HCQ) / lopinavir + ritonavir / enoxaparină sodică / tocilizumab / antibioterapie.
Fiecare pacient a primit tratament individualizat pe baza datelor clinice și paraclinice, precum și luând în considerare interacțiunile medicale”, arată autorii.
Rată mai mare a mortalității
În timpul spitalizării, a fost asigurată gestionarea comorbidităților cardiovasculare, neurologice, neoplazice și renale asociate, alături de tratamentul cu antibiotice pentru a aborda alte tipuri de boli infecțioase ori de câte ori sunt prezente, inclusiv infecții ale tractului urinar, sepsis, celulită și infecție cu Clostridium difficile.
În plus, terapia psihologică a fost efectuată la cerere (16,17).
„Am luat în considerare două grupuri de pacienți admiși la terapie intensivă, grupa A, pacienți fără diabet (61 pacienți) și grupa B, pacienți cu diabet (17 pacienți).
Rata mortalității în rândul pacienților din grupul B a fost considerabil mai mare (88,23%, 15 pacienți) decât rata mortalității în grupul B (59,01%, 36 pacienți)”, a fost concluzia cercetării desfășurate la Iași.
-------------------------