STUDIU Colchicina este ineficientă la bolnavii de COVID-19 care au nevoie de spitalizare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.05.2021 - 17:39
Colchicina este ineficientă la bolnavii de COVID-19 care au nevoie de spitalizare. / Foto: smartradio.ro

Colchicina, un medicament în care oamenii de ştiinţă canadieni îşi puseseră mari speranţe în ianuarie, nu este eficientă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, conform rezultatelor unui vast studiu clinic britanic Recovery, relatează AFP.

SHARE

Utilizarea colchicinei "nu este asociată cu o reducere a mortalităţii (...), a duratei şederii în spital sau a riscului de a fi pus sub ventilaţie mecanică", scriu cercetătorii britanici într-un studiu publicat online, însă nepublicat încă într-o revistă ştiinţifică.

"Din păcate, nu există dovezi ale unui beneficiu clinic" al acestui medicament, potrivit rezultatelor acestui studiu la care au participat 11.000 de pacienţi, a scris pe Twitter unul dintre oficialii Recovery, Peter Horby.

Citește și: Mircea Pașcu, care îl slăvea pe Ceaușescu, va face geopolitică la BNR. Amic cu Isărescu din comunism

"Au existat motive întemeiate să credem că poate funcţiona (...), dar am stabilit că colchicina nu este eficientă", a afirmat, tot pe Twitter, un alt responsabil al studiului britanic, Martin Landray.

Studiul Colcorona, realizat doar pe pacienți nespitalizați

La sfârşitul lunii ianuarie, cercetătorii de la Institutul de cardiologie din Montreal au dat asigurări că colchicina, un medicament antiinflamator utilizat împotriva gutei, ar putea reduce semnificativ complicaţiile şi mortalitatea la pacienţii cu COVID-19.

Studiul lor preliminar, numit Colcorona, a implicat pacienţi cu COVID-19, însă care nu erau încă spitalizaţi. În acest proces, Grecia a autorizat prescrierea acestui medicament pentru tratarea COVID-19.

Însă aceste speranţe au fost întâmpinate cu prudenţă de comunitatea ştiinţifică internaţională, potrivit căreia aceste afirmaţii erau insuficient justificate.

Citește și: Maraton de vaccinare pentru copii: se vor putea imuniza adolescenții între 16 și 18 ani

La 4 februarie, Inesss, agenţia medicamentului din Quebec, a considerat că este "prematur să sprijine utilizarea colchicinei la persoanele care nu au fost spitalizate cu un diagnostic" de COVID-19.

Inesss a declarat că rezultatele studiului nu au fost "semnificative statistic" şi a solicitat cercetări suplimentare. Ea a subliniat, de asemenea, "posibila apariţie a emboliei pulmonare în urma consumului de colchicină la populaţia infectată cu SARS-CoV-2 care nu este internată în spital".

La 5 martie, oficialii Recovery, care evaluează eficienţa mai multor tratamente împotriva COVID-19, au decis să oprească partea de studiu dedicată colchicinei, considerată ne-concludentă. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.