Mircea Pașcu, care îl slăvea pe Ceaușescu, va face geopolitică la BNR. Amic cu Isărescu din comunism

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.05.2021 - 23:32
Mircea Pașcu, care îl slăvea pe Ceaușescu, va face geopolitică la BNR / FB

După Viorica Dăncilă, BNR se pregătește să îl angajeze și pe Ioan Mircea Pașcu, autor de lucrări în care lăuda politica externă a lui Nicolae Ceaușescu. Anunțul referitor la racolarea lui Pașcu a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

SHARE

„D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, a spus consilierul BNR Adrian Vasilescu pentru hotnews.ro  

Mircea Pașcu înfiera „imperialiștii”, înainte de 1989, în cartea sa „Armele și politica“.

Newsweek România a scris că în anii ’80, cei mai negri ai comunismului, în care România se cufunda în sărăcie, beznă și foamete, Partidul Comunist Român îl trimitea pe Ioan Mircea Pașcu în occident pentru a scrie o carte despre „pace“ și „cursa înarmărilor“, obsesile de la acea vreme, ale lui Ceaușescu. 

Citește și: Un master la distanță făcut în timp ce era consilier PSD o recomandă pe Dăncilă să lucreze la BNR

Ioan Mircea Pașcu a publicat cartea „Armele și politica“, apărută la Editura Politică în 1989 (vezi facsimil). Cartea are un limbaj liniar, cu citate însăilate la fiecare pagină. Pentru a se pune la adăpost, cele mai importante concluzii sunt trase de Nicolae Ceaușescu sau de Partidul Comunist.

Citește și: Mircea Pașcu, fost europarlamentar: „Partidul Comunist are resurse inepuizabile“

Pașcu merge până la a-și cere scuze că, în război, am supărat marele prieten de la Răsărit:

„Tovarășul Nicolae Ceaușescu arată că momentul în care burghezia, îndeosebi fascismul, a împins armata noastră în războul nejust împotriva Uniunii Sovietice constituie o excepție, nu caracterizează poporul român“.

„Se poate spune, așa cum arăta tovarășul Nicolae Ceaușescu că toate contradicțiile vieții internaționale se înscriu în contextul ciocnirii acestor două tendințe fundamentale care se manifestă cu vigoare pe plan mondial, repectiv, pe de o parte, tendința continuării a vechii politici de forță și dictat, a practicilor de tip imperialist, iar, pe de altă parte, cea a înlocuirii ei cu o politică internațională de tip nou, întemeiată pe ce trăim în prezent…“, scrie Pașcu.

Din capitolul „Armele și politica în spațiul românesc“ aflăm că „analiza științifică a noilor realități a condus Partidul Comunist Român la concluzia că transformarea revoluționară, democratică și socială a armatei era posibilă.

Această opțiune originală – fără precedent în practica revoluționară de până atunci, privind atât de dezbătuta problemă a sfărâmării vechiului aparat de stat – a vădit o dată mai mult resursele inepuizabile ale spiritului creator a Partidului Comunist Român“.


Isărescu și Mircea Pascu frecventau aceleași cercuri. În comunism

Newsweek România a publicat în exclusivitate toate documentele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) referitoare la sursa „Manole" (Mugur Isărescu) de la Institutul de Economie Mondială.

Citește și: EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

„Intr-una din aceste note apare și Ioan Mircea Pascu, cercetător la Institutul de Științe Politice de lângă Academia Ștefan Gheorghiu. Acesta, ca si „Manole” și câțiva jurnaliști, participau la un eveniment al ambasadei britanice de la București, descris cu lux de amanunte de turnătorul Isărescu”, se arată în documente.

Până în 1986, Mircea Pașcu a fost cercetător și doctor la „Academia Ștefan Gheorghiu“, singura școală politică autorizată să funcționeze de către PCR.

Aici, deveneai nu doar un activist al Partidului Comunist Român, ci, prin îndoctrinare, un propagandist.

Academia Ștefan Gheorghiu era pepiniera de cadre a Partidului Comunist Român.

După Revoluție a avut mai multe mandate de europarlamentar.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te