Studiu britanic. SARSCoV2 a început să infecteze oameni, în China, din octombrie

DE Adina Mutăr | 07.05.2020 - 16:16

O analiză filogenetică arată că pandemia SARSCoV-2 a debutat cândva între 6 octombrie și 11 decembrie 2019, în China, ceea ce corespunde momentului când virusul a trecut de la animalul-gazdă la oameni.

SHARE

Un studiu genetic pe eșantioane de la peste 7.500 de persoane infectate cu COVID-19  sugerează că noul coronavirus s-a răspândit rapid în întreaga lume după ce a apărut în China cândva între octombrie și decembrie anul trecut.

Cercetătorii de la Institutul de Genetică de la Universitatea din Londra au descoperit aproape 200 de mutații genetice recurente ale noului coronavirus - SARSCoV-2 - care demonstrează cum s-a adaptat acesta la gazdele umane, pe măsură ce se răspândea.

„Estimările filogenetice susțin că pandemia COVID-19 a început cândva în jurul datei de 6 octombrie 2019 până la 11 decembrie 2019, ceea ce corespunde momentului saltului de la animalul-gazdă la oameni", se arată în studiul condus de Francois Balloux, publicat în revista „Infection, Genetics and Evolution”.

Analiza a constatat că virusul a fost și este mutant, așa cum se întâmplă în mod normal cu virușii, și acest lucru explică o mare parte a diversității genetice manifestate în țările cele mai afectate.

Studiul subliniază că SARS-CoV-2 a fost transmis pe scară largă în întreaga lume încă de la început.

„Toți virușii suferă mutații în mod natural. Mutațiile în sine nu sunt un lucru rău și nu este nimic care să sugereze că SARS-CoV-2 suferă mutații mai repede sau mai lent decât se aștepta și nici dacă a devenit mai puțin letal și contagios. A prins culoar și s-a răspândit vertiginos, ca toți virușii noi, care încearcă să se adapteze la noile condiții”, a declarat Balloux.

Într-un al doilea studiu, publicat în revista Virus Evolution, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, care au analizat, de asemenea, probele de virus SARS-CoV-2, au declarat că rezultatele lor nu confirmă că ar exista două tulpini diferite.

Un studiu preliminar al oamenilor de știință chinezi din martie sugera că ar putea exista două tulpini ale noului coronavirus, L și S, L fiind mai agresivă decât cealaltă.

Echipa din Glasgow a identificat un singur tip de virus.

Peste 3,71 milioane de persoane au fost raportate ca fiind infectate de noul coronavirus la nivel global și 258.186 au murit, potrivit unui raport Reuters.

Cazurile au fost raportate în mai mult de 210 țări și teritorii de când au fost identificate pentru prima dată în China în decembrie 2019.

Un studiu al oamenilor de știință francezi pe cazuri de gripe severe, publicat la începutul acestei săptămâni, a descoperit că un bărbat din Franța a fost infectat cu COVID-19 încă din 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca autoritățile să confirme primele cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat toate țările să investigheze orice alte cazuri timpurii suspecte.

Echipa lui Balloux a analizat genomii a peste 7.500 de viruși de la pacienți infectați din întreaga lume.

Rezultatele lor se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că virușii SARS-CoV-2 au un strămoș comun în China de la sfârșitul anului 2019, ceea ce sugerează că atunci a sărit de la un animal la om.

Descoperirile echipei condusă de Balloux au oferit indicii utile pentru cercetătorii care doresc să dezvolte medicamente și vaccinuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te