Studiu: bacteriile din gura unui copil pot spune dacă acesta va deveni obez

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.09.2018 - 08:19
Foto Getty Images

Oamenii de știință cred că bacteriile care trăiesc în gura unui copil pot indica dacă acesta va fi ofez sau nu. Studiile recente sugerează că microbii prezenți în gura și intestinele adulților obezi diferă de cei prezenți într-un organism sănătos.

SHARE

Astfel, biologii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au început să investigheze dacă microbiota copilului ar putea oferi informații despre greutatea lor. Microbiota este termenul utilizat pentru a descrie microbii - inclusiv bacteriile, ciupercile și virușii - care trăiesc în și pe corpul nostru. 

Ceea ce mâncăm poate afecta sporul acestei populații de bacterii care depășesc numărul celulelor noastre cu 10 la unul. Studiul Penn State, publicat în revista Scientific Reports, este cel mai recent care demonstrează rolul important pe care microbii îl joacă în sănătatea noastră fizică și psihică.
Cercetătorii au colectat intestinalul și microbiota orală a 226 de copii de doi ani, prin tamponarea gurii și luând probe de scaun. De asemenea, au tamponat gura mamelor sugarilor. 

ARN-ul participanților (o moleculă care afectează modul în care genele sunt exprimate) a fost apoi secvențiat.
Copiii au luat parte la procesul Insight de la Penn State, care explorează modul în care biologia copilului și statutul socio-economic afectează șansa acestoria de a deveni obezi.
Copiii care prezintă o creștere rapidă în greutate încă de când sunt sugari - un model de creștere, care este un indicator cheie în ceea ce privește subiectul studiului - au fost găsiți ca având o gamă mai mică de microbi în gură. Dar au avut un raport mai mare de Firmicutes la bacteriile Bacteroidetes în microbiota lor orală decât celelalte. 

Aceste constatări nu s-au referit la intestin, dar indică faptul că populația de bacterii a copiilor era încă în curs de dezvoltare și au reflectat cercetările anterioare asupra adulților și adolescenților obezi, arată Newsweek.
Aproximativ 93,3 milioane de adulți din SUA sunt obezi, potrivit ultimelor cifre oficiale din 2015 până în 2016.
Sarah Craig, autor al studiului și cărturar postdoctoral în biologie la Penn State, a explicat: „O persoană sănătoasă are de obicei o mulțime de bacterii diferite în microbiota intestinală. 

Această mare diversitate ajută la protejarea împotriva inflamației sau a bacteriilor dăunătoare și este importantă pentru stabilitatea digestiei în fața modificărilor aduse dietei sau mediului.
Există, de asemenea, un echilibru între aceste două grupuri de bacterii comune, Firmicutes și Bacteroidetes, care tinde să funcționeze cel mai bine în condiții normale de sănătate, iar întreruperi ale acestui echilibru ar putea duce la o dereglare a digestiei.”
Cercetătorii speră să reproducă rezultatele lor într-o populație mai diversă de copii, din afara statului Pennsylvania și, eventual, să creeze un test pentru a putea marca copiii care prezintă cel mai mare risc de a deveni obezi.
Studiul a fost publicat la scurt timp după apariția unei lucrări separate în Jurnalul Asociației Medicale din Canada, care a arătat că copiii care au trăit în gospodării în care dezinfectanții au fost utilizați cel puțin o dată pe săptămână, au avut un IMC mai mare la vârsta de trei ani, comparativ cu copiii expuși la aceste produse mai rar. 

Produsele ecologice, totuși, păreau că au efect invers.
Cercetătorii au ajuns la concluziile lor studiind flora intestinală a 757 de copii în vârstă de trei până la patru luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te