Spitalul „Matei Balș”, finanțări de peste 68 mil. lei în ultimii zece ani. Cât au primit altele

DE Miruna Moldoveanu | 04.03.2021 - 13:51
Incendiul de la Spitalul „Matei Balș”/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Spitalul „Matei Balș” din Capitală a primit cele mai multe finanțări în ultimii zece ani, de aproximativ 12 ori mai mulți bani decât Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, de 6 ori mai mulți bani decât cel din Iași și de 2,5 ori mai mulți bani decât Spitalul din Cluj.

SHARE
Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase al României, a primit și cei mai mulți bani pentru investiții în ultimii 10 ani, dintre spitalele românești cu specializarea "boli infecțioase" - peste 68 de milioane RON.

Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov a primit în acest timp de aproximativ 12 ori mai puțini bani pentru investiții decât Matei Balș, cel din Iași de 6 ori mai puțin, iar cel din Cluj de 2,5 ori mai puțin.

De remarcat că Institutul Matei Balș are 740 de paturi, în timp ce la Iași sunt 300 de paturi în spitalul de boli infecțioase, la Cluj 191, iar la Brașov 107, dintre care 74 sunt funcționale în acest moment și 33 închise temporar.

Institutul Balș este și singurul care se află în subordinea Ministerului Sănătății, de unde primește buget pentru investiții. Celelalte spitale de boli infecțioase se află în subordinea autorităților locale, de unde primesc finanțare.

Spitalul „Matei Balș” din Capitală are 740 de paturi grupate în secţii de pediatrie şi secţii pentru adulţi

Banii pentru investiții au mers atât către renovări ale clădirilor, cât și către aparatură medicală, centrale termice și lucrări la instalația electrică, despre care s-a vorbit tot mai mult în ultima vreme că, în multe cazuri, nu mai face față la volumul actual de aparatură medicală din spitale.

HotNews.ro scria însă recent că spitalul condus în ultimele două decenii de Adrian Streinu Cercel a cheltuit, în ultimii 5 ani, toți banii primiți de la Ministerul Sănătății pentru investiții pe aparatură medicală, în vreme ce în consolidarea clădirilor vechi de 70 de ani nu s-a investit niciun leu.

De asemenea, două dintre spitalele analizate - Institutul Balș și Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov - au avut și ani în care nu au primit niciun ban pentru investiții.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.