Timp de 25 de ani doctorul Cristian Ioan Stoica a fost șeful Spitalului Foișor unde actorul Florin Piersic a fost operat, joi, în regim de urgență după ce a fost adus în stare gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul protezei totale de genunchi.
În spațiul public este cunoscut drept un chirurg de excepție însă de-a lungul timpului, de numele său au fost legate câteva scandaluri, cel mai recent fiind cel din pandemia de Covid-19 când a întârziat transformarea spitalului pe care îl conducea într-unul suport pentru bolnavii de Covid-19.
Acum intră din nou în centrul atenției. Actuala conducere a Spitalului Foișor îi cere Academiei de Științe Medicale să îi retragă medicului titlul de membru.
De ce solicită Spitalul Foișor retragerea titlului academic al fostului manager Cristian Ioan Stoica?
Prof. Univ. Dr. Cristian Ioan Stoica (68 de ani) este membru corespondent al Academiei de Științe Medicale.
Conform unui document studiat de Newsweek, actuala conducere a Spitalului Clinic de Ortopedie Traumatologie "Foișor" aduce în atenția Acedemiei de Științe Medicale unele suspiciuni de nerespectare a criteriilor legale prin care Chirurgul Cristian Ioan Stoica a primit titlul de membru.
Citește și: O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu
”Domnul Profesor universitar doctor Stoica Cristian Ioan figureaza ca membru corespondent (poziția 33 ) al Academiei de Studii Medicale în specialitatea Ortopedie Traumatologie în localitatea București. Conform celor două CV-uri disponibile pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, profesorul Stoica Cristian Ioan nu a fondat nicio specialitate, disciplină sau instituție medicală, asociație sau fundație care sprijină pacienții, deci nu respectă criteriul (5)”, se arată în document.
Criteriul (5) arată că fondarea unor specialități și discipline noi și/ sau fondarea unor instituții medicale de învățământ medical, care susțin, organizează și desfășoară în condițiile legii, activitate didactică, științifică în domeniul medical sar care promovează misiuni ce urmrăresc dezvoltarea medicinei, a cercetării medicale, fundamentale și clinice.
De asemenea, se aduce în vedere și activitatea sa științifică.
”În ceea ce privește articolele științifice, prof univ dr. Cristian Ioan Stoica a publicat 31 de articole în cariera dumnealui de 44 de ani.
Dintre acestea, cele mai citate 3 articole sunt publicate de Labek Gerlord și Pijls Bart la care Prof. Univ. Dr. Stoica Cristian Ioan este autor secundar.
Dintre articolele la care dumnealui este autor principal, 5 articole sunt publicate la Romanian Journal of Information Science and Technology (Editată de Academia Română, revistă cu următorul profil: Computer Science Theory &Methods; Instruments & Instrumentation; Applied Physics)
(Nu are ca specific medicina, cu atât mai multy ortopedia) și 3 la Revista de Chimie (revistă căreia i-a fost retrasă indexarea Web of Science pentru nerespectarea eticii și integrității academie).
Revista de top cu cel mai mare factor de impact la care a reușit publicarea unui articol este Journal of Clinical Medicine (factor de impact 3,9 cvartila Q2 în anul 2022), articole ce presupune derularea unui studiu prospectiv la Spitalul de Urgență Sibiu.
Recunoașterea activității științifice a Prof. Univ. Dr. Stoica Cristian Ioan se cuantifică printr-un indice Hrisch de 8 (minimul pentru funcția de profesor universitar prin criteriile actualie fiind 6 ) și un număr de 270 de citări fără autocitări.
De asemenea, prof. univ. dr. Stoica Ioan nu are înregistrată activitatea editorială sau de peer review în Web of Science”, se mai arată în documentul consultat de Newsweek .
Prof. Univ. Dr. Cristian Ioan Stoica - Foto: Spitalul Foișor
”Având în vedere argumentele prezentate mai sus, solicităm URGENT retragerea titlului de ”Membru corespondent al Academiei de Științe Medicale” Domnului Profesor Cristian Ioan Stoica existând la acest moment suspiciuni de nerespectare a criteriilor legale”, se mai arată în documentul citat.
Citește și: Joaca de-a evacuarea la Spitalul Foișor. Primul ordin, dat în martie și retras în aprilie
În legătură cu această situație, Newsweek i-a solicitat o reacție profesorului Cristian Ioan Stoica:
1. Cum apreciați faptul că spitalul pe care l-ați condus propune să fiți exclus din prestigioasa Academie de Științe Medicale argumentând că aveți o activitate științifică foarte slabă?
2. Ați fost autor principal la doar 8 articole publicate în reviste fără impact în lumea academică internațională. Credeți că este suficient pentru a fi profesor la Universitatea de Medicină?
Vădit deranjat de întrebări, medicul Stoica susține că este hărțuit de actualul manager.
Vă transmitem mai jos răspunsul său:
Citește și: 6.200 €/lună pentru managerul Spitalului Foișor de unde pacienții au fost evacuați în timpul nopții
Cine este doctorul Cristian Ioan Stoica
Conform CV-ului său de pe site-ul Spitalului Foișor din București, medicul Stoica este șef clinică de Ortopedie dar până aici a trecut prin următoarele funcții:
2012–Prezent - Șef de Clinică - Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor", Bucuresti
2012–Prezent - Șef de Disciplină - Catedra de Ortopedie - Sp. Cl. "Foisor" (UMFCD)
2017–Prezent - Profesor Universitar – Catedra de Ortopedie - Sp.Cl.”Foișor” (UMFCD)
2003–Prezent - Delegat și Examinator European UEMS - Specialitatea Ortopedie Traumatologie
1997–2022 - Manager Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor", Bucuresti
1998–Prezent - Responsabil Național al programului de pregătire - Competența în Chirurgie Artroscopică
1993–Prezent - Medic Primar grad III
2008–2017 - Conferențiar Universitar – Catedra de Ortopedie - Sp.Cl.”Foișor”
1998–2008 - Șef de Lucrări - Catedra de Ortopedie - Sp. Cl. "Foișor"
1991–1998 - Asistent Universitar - Catedra de Ortopedie - Sp. Cl. "Foișor"
1990–1991 - Asistent Universitar Titular - Clinica de ortopedie "Foișor"
1989–1990 - Asistent Universitar Suplinitor - Clinica de Ortopedie “Foișor”
1988–1989 - Medic Principal
1985–1988 - Medic Secundar Ortopedie - Traumatologie
1984–1985 - Medic Medicină Generală
1980–1984 - Medic Stagiar
Recunoașteri internaționale.
1998 -2009 - Secretar Comisia Nationala de Specialitate Ortopedie Traumatologie a MS
1999 - Prezent - Responsabil National Competenta Artroscopie M.S.
2001 - Prezent - Vicepreședinte al Registrului National de Endoprotezare
2001- 2013 - Secretar General al Societății Române de Ortopedie și Traumatologie (SOROT)
2002 - 2019 - Reprezentant Național in Boardul European de Ortopedie - Traumatologie (EBOT - UEMS)
2002 - 2019 - Reprezentant Național la Federatia Europeana de Ortopedie - Traumatologie (EFORT)
2004 - Diploma de Onoare - Prefectura Municipiului Bucuresti
2008 - Medalia Jubiliara de Aur a Bisericii Marcuta - Primaria Sectorului 2
Citește și: Vlad Voiculescu, după scandalul evacuării: Spitalul Foişor este sub autoritatea Primăriei București
2010 - Diploma de Merit - Clinica de Ortopedie din Timisoara
2011 - Medalia aniversara " Rezervistul Militar" - CNIR - Ministrul Apararii Nationale
2015 - Premiul pentru "Excelenta in Sanatate" - Ministerul Santatii
2014 - 2018 - Președinte al Societății Română de Artroscopie și Traumatologie Sportiva (SRATS)
2019 - 2021 - Vicepreședinte al Societății Române de Ortopedie și Traumatologie (SOROT)
2019 - Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti
2020 - Prezent - Expert European al Comisiei Europene in Panelul "MEDICAL DEVICES AND IN VITRO DIAGNOSTIC MEDICAL DEVICES"
Averea medicului Cristian Ioan Stoica, fostul manager al Spitalului Foișor
Timp de 25 de ani a fost managerul Spitalului de Ortopedie Foișor din București. Apoi, pentru că, potrivit art 185 alin 13 din Legea nr. 95/2006, după vâsrta de 65 de ani nu mai putea conduce unitatea medicală, a trecut pe funcția de șef secție ortopedie.
Conform declarației sale de avere, acesta obține venituri exclusiv din salarii. Aproximativ 30.000 de lei lunar primește profesorul Stoica de la Spitalul Foișor, UMF Carol Davila și Academia de Științe Medicale.
Astfel, conform declarației de avere, profesorul Cristian Stoica are două terenuri intravilane în Corbeanca și un teren agricol în Dobrotești Teleorman.
Citește și: Spitalul Foișor către MS, pe 2 aprilie: Nu îndeplinim condițiile pentru a fi spital COVID
De asemena, mai are un apartament în București și un aprtament și o casă în Corbeanca, Ilfov.
În declarația de avere a trecut o mașină marca Mazda din 2016, achizițioantă în leasing.
De asemenea are două conturi deschise în 2007 , unul cu 14.027 de lei și altul de 25.147 de lei.
Stoica primește lunar peste 30.000 de lei, salarii de la spitalul Foișor, UMF Carol Davila și Academia de Științe medicale.
Astfel, de la Spitalul Foișor, venitul anual încasat conform declarației de avere din 2023, este de 195.635 de lei, de la Universitatea de Medicină Carol Davila București primeșete 164.292 lei anual, iar de la Academia de Științe Medicale, 8.475 de lei.
Scandaluri la Foișor
Primul scandal în care a fost implicat managerul Spitalului Foișor a fost în martie 2020. Atunci a ignorat un ordin al ministrului de atunci al Sănătății, Victor Costache, de a opri temporar toate operațiile non-critice, scrie libertatea.ro.
Apoi, în timpul pandemiei, în aprilie 2021, doctorul Stoica a ignorat ordinul semnat de șeful DSU, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru transformarea în unitate de îngrijire Covid.
Spitalul Foișor nu este în subordinea Ministerul Sănătății, ci a Administrației Spitalelor din Municipiul București (ASSMB), o instituție a Primăriei București.
Pe de altă parte, în perioada când medicul Stoica a fost manager în unele surse din sistemul de sănătate au afirmat că mai mulți medici au plecat din spitalul Foișor din cauza comportamentului managerului.
În prezent, manager interimar al Spitalului Foișor este dr. Șerban Dragosloveanu, medic primar Ortopedie-Traumatologie.