Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, procent de circa 99% de pacienți vindecați de COVID

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 01.03.2021 - 16:21
La Cluj, spitalul din România cu cel mai ridicat procent de pacienți vindecați de COVID/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Peste 9780 de persoane au trecut prin Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca de la debutul pandemiei iar procentul pacienților bolnavi de COVID vindecați este de aproape 99%, potrivit G4 Media.

SHARE

Cele două secții de Terapie Intensivă amenajate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca sunt pline în continuare și există solicitări de peste tot pentru alte locuri.

Stăm de vorbă cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan.

„Dacă mă gândesc retrospectiv și analizez ultimul an, de la primul caz din SCBI, aș putea spune că am avut un examen foarte dificil, dar pe care l-am trecut cu brio. Urmează și altele. Anul trecut pe vremea asta ne uitam cu groază la ce se întâmplă în China, în Italia și am pregătit spitalul pentru ce este mai rău, ne-am pregătit pentru ce este mai rău. A fost foarte rău, dar nu atât încât să nu gestionăm situația. Era o panică generală la vremea respectivă. Era panică peste tot”, a declarat pentru G4media.ro managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

 

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, cel mai ridicat procent de pacienți vindecați de COVID

 

Cifrele unui an pandemic în spital, arată așa: 9780 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Din cei 9780, 160 au decedat. Procentul de supraviețuire este de 98.4%, cel mai mare din toate spitalele din România care tratează exclusiv cazuri Covid în ultimul an.

Aici funcționează și două secții de Terapie Intensivă pentru cazurile severe, unde e nevoie de intubație și ventilație mecanice. Dar procentul ridicat de supraviețuire are și o altă explicație. Secțiile de zi din spital sunt dotate toate cu instalații de oxigen. Un pacient care se află în stare proastă, cu saturația scăzută, evită în multe cazuri drumul spre Terapie Intensivă, fiindcă primește oxigen în salon.

„Este vorba, practic, de pre-terapie intensivă. Toate secțiile funcționează la noi ca pre-terapie, astfel încât pacientul ajunge mai greu într-o situație în care nu se mai poate face mare lucru.”

Cea mai dificilă perioadă, spune el, a fost în luna aprilie, anul trecut, când spitalul începuse să proceseze teste RT-PCR, scrie G4 Media.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.