Spitalul Colțea nu mai are bani și e nevoit să ia medicamente pentru bolnavii de cancer „pe caiet”

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.11.2023 - 19:16
Spitalul Colțea nu mai are bani și e nevoit să ia medicamente pentru bolnavii de cancer „pe caiet” - Foto: ASSMB/ Imagine cu caracter ilustrativ

Spitalul Colțea a rămas fără bani, iar instituția e nevoită să cumpere medicamente pentru bolnavii de cancer „pe caiet”. Sunt mii de pacienți care au cancer și vor rămâne curând fără citostaticele de care au nevoie pentru a rămâne în viață.

SHARE

Spitalul Colțea, una dintre cele mai imortante unități medicale ale Bucureștiului, nu a mai primit bani de patru luni pentru decontarea facturilor din programul oncologic.

Spitalul Colțea nu mai are bani și e nevoit să ia medicamente pentru bolnavii de cancer „pe caiet”

Sunt mii de pacienți care au cancer și vor rămâne curând fără citostaticele de care au nevoie pentru a rămâne în viață.

”N-am reușit să vorbesc cu ministrul Sănătății. Nu e numai Ministerul Sănătății implicat în decontările acestea. Este și Ministerul Finanțelor, prin casele de asigurări de sănătate. Există un flux destul de mare în ceea ce privește aceste decontări, vorbim de programele naționale.

Citește și: Ce mâncare a primit un român într-un spital din Londra: „Cina, meniul și camera mea de spital”

Într-adevăr, am primit pe luna iulie, parțial, suma pentru citostatice. Diferența pentru august, septembrie, octombrie încă nu am primit-o”, a declarat Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea, la News Hour with CNN.

Acesta mai precizează că nu ar fi vorba neapărat de lipsa banilor în sistemul de sănătate, ci de iresponsabilitatea unor funcționari publici.

”Nici nu mă gândesc că nu sunt bani. Mă gândesc doar că există o sincopă, undeva, generată de câțiva funcționari publici care devin la un moment dat mai iresponsabili.

Situația asta generată mă gândesc că este strict din iresponsabilitate și nu cred că există aici vorba despre jocuri politice sau nu putem să vorbim despre jocuri politice în momentul în care vine de vorba despre viața pacienților; pacienți care sunt o categorie foarte importantă și mai ales vulnerabilă când vine vorba despre tot ceea ce înseamnă afecțiuni oncologice. 

Deci, ca idee, pe mine nici nu mă interesează cine guvernează sau cine pune până frână în acest sistem. Vreau doar să știu că niciun pacient nu are de suferit din urma acestor sincope”, susține Bogdan Furtună.

Citostatice ”pe caiet” pentru bolnavii de cancer

Managerul spitalului mai spune că, în prezent, medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt ”luate pe datorie”.

”În acest moment, citostaticele nu sunt plătite, sunt oarecum aduse și luate pe datorie, dacă vreți, pentru că așteptăm să se reglementeze această situație. Noi am văzut și am simțit așa o dezmorțire a sistemului, prin faptul că reprezentanții caselor s-au întors la serviciu, au oprit greva, încep să facă plățile.

Citește și: CNAS a primit 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă. Baciu: „Banii vor fi alocați pentru salarii”

Chiar astăzi am primit actele adiționale pentru programele naționale, dar actele adiționale nu presupun și fila de buget, presupun doar ceea ce ne-au sugerat că vom primi pe trimestrul patru și ce mai avem de primit din trimestrul trei”, precizează Bogdan Furtună.

Acesta mai spune că situația aceasta nu poate dura foarte mult, întrucât pânp acum aproape 6.000 de pacienți au fost tratați cu citostatice luate ”pe datorie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te