Spital de stat: E bine ca medicul de gardă să cheme pacienți în privat. Rafila: Conflict de interese

DE Bianca Iosef | Actualizat: 05.09.2022 - 14:36
Spitalul Grigore Alexandrescu- Foto: NEWSWEEK ROMÂNIA

Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București a reacționat după seria de articole în care Newsweek arăta că la Urgențe se așteaptă și cinci ore și după ce o doctoriță de gardă a chemat un pacient să fie „văzut” în privat. Rafila a condamnat această practică.

SHARE

Mulți părinții care ajung la Grigore Alexandrescu că se așteaptă ore întregi pentru un consult în regim de urență. Spitalul susține că de la prezentarea în UPU și până la consult durează 31 de minute.

Un jurnalist „Newsweek România, mama unui copil de un an, a așteptat cinci ore pentru un consult „de urgență” la Spitalul Clinic de Urgență de Copii „Grigore Alexandrescu” din București. De la venirea în spital, până la obținerea unui tratament la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a durat 5 ore. Triajul a durat 30 de minute și eliberarea unui pat peste 4 ore. Această „practică” a fost confirmată de mulți părinți care au reacționat după apariția articolului în Newsweek România.

Citește și: FOTO Urgențe la Spitalul Gr. Alexandrescu: Prin ce trece un copil consultat după 5 ore de așteptare

Într-un răspuns pentru Newsweek România, spitalul neagă evidența și imaginile publicate de Newsweek România în articolul de mai sus.

„În luna iulie 2022, timpul mediu între ora prezentării şi ora primului consult medical a fost de 31 min; timpul mediu între ora prezentării şi ora finalizării cazului pentru pacienţii care au plecat la domiciliu a fost de 113 min”, a fost răspunsul spitalului.

Citește și: FOTO Urgențe la Spitalul Gr. Alexandrescu: Prin ce trece un copil consultat după 5 ore de așteptare

Veniți la mine la privat. La stat nu au nimic

În cadrul aceleiași „experiențe” la Spitalul Grigore Alexandrescu, jurnalistului venit cu copilul la UPU i s-a cerut de către medicul de gardă să „veniți la mine în privat. Aici nu au de niciunele”.

Cabinetul medicului ORL se afla în incinta spitalului de stat. Doar ce părintele a intrat cu copilul și medicul i-a spus direct:
,,Nu vă pot ajuta cu nicun tratament până nu veniți la policlinica privată unde lucrez eu ca să vă fac niște investigații suplimentare. Dar, nu vă faceți griji, nu costă mult. Trebuie să fim siguri ce are copilul!"

Doctorul a scris pe un bilet numărul de telefon. A cerut să i se dea mesaj pe telefon ca să poată trimite adresa policlinicii. 

„Până nu îi fac investigații nu vreau să vă dau niciun tratament. Veniți la policlinica privată și rezolvăm acolo, pentru că aici nu au de niciunele.”, a mai spus doctorul respectiv. Întreaga experiență și dovezile le găsiți în textul de mai jos.

Citește și: FOTO Medic în spitalul de stat Gr. Alexandrescu: „Veniți la mine în privat. Aici nu au de niciunele”

Spitalul de Urgență: O practică normală

Spitalul pentru copii „Grigore Alexandrescu” ne-a oferit un punct de vedere legat și de comportamentul medicului ORL care a chemat o persoană venită la un spital de stat la o policlină privată.

„In cazul discutat, la solicitarea medicului pediatru din UPU,medicul ORL de garda a consultat in mod corect copilul, iar in urma consultului NU a diagnosticat o afectiune urgenta in sfera ORL. Astfel, pentru stabilirea unei conduite terapeutice complete, acesta a recomandat o baterie de teste (ex: exudatul nazal) care NU se efectueaza in serviciile de urgenta . Pentru o continuitate a actului terapeutic si pentru a trata cu rigurozitate pacientul,manifestand empatie fata de copil , medicul ORL a pus la dispozitia apartinatorului numarul personal de telefon manifestandu-si intentia clara de a ajuta.

Asfel a informat apartinatorul ca poate efectua investigatiile,exudatul nazal intr-o policlinica unde este angajat in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate .Deci, in baza unui bilet de trimitere si in limita fondurilor disponibile copilul poate beneficia de GRATUITATE, deci nu s-a pus in nici un moment problema conditionarii actului medical.”

Gratuitatea la privat depinde de fondurile de la stat

Important de menționat este că această gratuitate depinde și de fondurile pe care le are Casa de Asigurări de Sănătate, fonduri care nu pot acoperi cheltuielile pentru toți pacienții. Acest lucru a fost confirmat și de policlinica unde am fost trimiși de medicul respectiv. Fondurile pentru luna august au fost deja epuizate, conform persoanei responsabile de programări. 

Citește și: FOTO Medic în spitalul de stat Gr. Alexandrescu: „Veniți la mine în privat. Aici nu au de niciunele”

În plus, Spitalul „Grigore Alexandrescu” are și o altă locație care funcționează ca o policlinică. În „Ambulatorul de Specialitate Dorobanți” se poate face analiza recomandată de medicul în cauză. 

Rafila: Condamn aceste practici

Toată „apărarea” Spitalului Grigorescu a fost distrusă de ministrul sănătății medicul Rafila care vrea ca pacienții care merg în spitalul de stat să nu mai fie îndrumați către privat: 

”E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public. Cred că lucrurile trebuie, nu ştiu dacă trebuie neapărat separate – adică să spunem ori la public, ori la privat - dar trebuie foarte clar să eliminăm conflictele de interese.

Cred că aici este primul lucru. Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale. E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică. Eu totuşi nu pot să cred că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi foarte drăguţ, foarte amabil când lucrează în sectorul privat. Eu nu cred că şi un medic care în sectorul public se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat nu cred că are succes”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews România, potrivit News.ro.

CONCLUZIE: Este greu de înțeles cum cel mai mare spital de copii din România apără un medic care recurge la metode condamnate chiar de ministrul sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te