Spălatul pe mâini nu te protejează de COVID. Virusul se răspândește prin aer

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.04.2021 - 17:17
Spălatul pe mâini nu te protejează de COVID. Virusul se răspândește prin aer. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA a confirmat ceea ce oamenii de știință afirmă de luni de zile: coronavirusul este răspândit mai ales prin aer, nu prin suprafețe, scrie The Atlantic.

SHARE

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a admis ceea ce oamenii de știință americani spuneau de aproape nouă luni despre curățarea suprafețelor pentru a preveni transmiterea prin atingere a coronavirusului: nu are nici un efect, notează The Atlantic.

„Pe baza datelor epidemiologice disponibile și a studiilor privind contagiozitatea, transmiterea prin intermediul suprafațelor nu este principala cale prin care se răspândește SARS-CoV-2, iar riscul este considerat a fi scăzut”, notează CDC.

Cu alte cuvinte: puteți elimina înălbitorul, puteți să nu mai cumpărați constant șervețe dezinfectante și nu mai lustruiți fiecare centimetru pătrat de podea din clasă, masa restaurantului ori scaunul trenului cu substanțe antimicrobiene.

COVID-19 este aerian: se răspândește prin picături mici aerosolizate care rămân în aer în spații neventilate.

Atingerea lucrurilor pur și simplu nu prezintă un risc relevant, recunoaște institutul american pentru controlul bolilor. 

Anterior anunțului oficial al CDC, numeroși oameni de știință au avertizat că noul coronavirus se transmite doar prin aer. 

Anul trecut, Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Rutgers New Jersey Medical School, a publicat în revista medicală The Lancet un eseu pe această temă: „Riscul exagerat al transmiterii COVID-19 de către formite”. (În jargonul medical, fomitele sunt obiecte și suprafețe care pot transmite un agent patogen infecțios.)

Citește și: VIDEO Muncitori din Grecia pe Autostrada Sebeș – Turda. Inaugurare în 2021 după 5 ani de întârzieri

Inițial, mai multe publicații de profil i-au respins eseul lui Goldman, pentru că opinia sa era contrară înțelepciunii convenționale a comunității științifice.

Se neglijează ventilația, deși e mai importantă

Scriitori precum Zeynep Tufekci și cercetători precum Jose-Luis Jimenez, un om de știință specializat în aerosoli de la Universitatea din Colorado Boulder, au insistat, de asemenea, că trebuie să ne concentrăm mai degrabă pe ventilarea încăperilor decât pe suprafețe, mai degrabă pe deschiderea ferestrelor decât pe dezinfectant.

„Pentru majoritatea virusurilor respiratorii, dovezile pentru transmiterea fomitei arată destul de slab. Cu excepția RSV [virusul sincițial respirator], există puțini alți viruși respiratori în care transmiterea fomitei a fost demonstrată în mod concludent”, a notat Goldman.

De exemplu, rinovirusul, unul dintre cei mai frecvenți viruși din lume și cauza predominantă a răcelii comune, este probabil răspândit copleșitor prin aerosoli.

Citește și: FOTO & VIDEO Lucrările la cel mai avansat pasaj de pe Centura București – 40%. Deschiderea, în 2021

Același lucru poate fi valabil și pentru gripă.

Multe experimente care sugerează transmiterea la suprafață a virușilor respiratori se bazează pe cantități nerealist de mari de virus, folosit în condiții nerealiste ideale (reci, uscate și întunecate) pentru supraviețuirea lor.

Emanuel Goldman afirmă că acestea nu sunt studii de încredere.

În ciuda acestei realități, autoritățile continuă să dezinfecteze mijloacele de transport în comun. De asemenea, în continuare se indică nefolosirea banilor, pentru a nu transmite coronavirus.

Afișele COVID-19 din districtul școlar unificat din Los Angeles încă îndeamnă oamenii să „curățe frecvent suprafețele cu atingere ridicată”, fără a se menționa ventilația, filtrele de aer sau menținerea ferestrelor deschise. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te