SIMULARE 1.500 decese de COVID/zi în România, dacă valul al V-lea va lovi ca în UK sau Franța

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.12.2021 - 11:22
SIMULARE 1.500 decese de COVID/zi în România, dacă valul al V-lea va lovi ca în UK sau Franța / NBC News

Valul al V-lea al pandemiei va fi complicat pentru România, dacă se vor respecta indicatorii și graficele de infectare din statele europene.

SHARE

Marea Britanie, Franța, Italia sau Spania se confruntă cu zeci de mii de cazuri de coronavirus pe zi aflându-se, deja, în cel de-al cincilea val al pandemiei. Este de așteptat ca România să ajungă în valul al cincilea al pandemiei în lunile ianuarie și februarie.

1.500 decese de COVID/zi în România, dacă valul al V-lea va lovi ca în UK sau Franța

Elementele care definesc valul al cincilea al pandemiei de coronavirus în Europa sunt: un număr uriaș de infectări: peste 50.000 în Marea Britanie, peste 60.000/zi în Franța, în jur de 20.000 în Spania sau Italia. Toate cifrele cresc de la o zi la alta. 

Vestea bună pentru europeni este că numărul deceselor nu este la fel de mare – sub 150 de cazuri pe zi. Explicația constă în faptul că toate cele patru state menționate au peste 70% din populație vaccinată, dar și pentru că au impus, din timp, restricții sanitare.

România își trage sufletul după valul a IV-lea unde s-a confruntat și cu 700 de decese pe zi.

Pornind de la modul în care este lovită Europa, încercăm o simulare pentru a vedea ce se va întâmpla în România valului al V-lea de coronavirus.

Veștile proaste pentru România

-        Populația vaccinată este de numai 40%, cu 30% sub media statelor occidentale aflate în valul al V-lea al pandemiei.

-        Europa a impus și impune restricții dure. În Germania, medicii sunt obligați să se vaccineze. Alte state au anulat toate petrecereile publice de sărbători. România a relaxat total toate normele sanitare de prevenție. Spre exemplu, masca nu mai e obligatorie în spațiile publice deschise.

-        Valul al V-lea va fi, probabil, al tinerilor, majoritar nevaccinați. Varianta omicron a dus la o creștere a infecțiilor în rândul tinerilor și minorilor.

Newsweek România a scris despre modul agresiv în care se propagă virusul în valul al V-lea în Europa

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

România are un număr uriaș de decese raportat la numărul infecțiilor. Număr decese (media ultimei săptămâni) este 85 în România. Număr infecții noi (media ultimei săptămâni): 1.016. Raport infectări/decese: 12.

Citește și: EXCLUSIV Cine decide soarta spitalelor: un vânzător de piese auto, o juristă fără ocupație, un agent

Aflată în valul al V-lea al pandemiei, Marea Britanie are un număr de infecții noi (media ultimei săptămâni) de 50.732 la o populație de 60 de milioane de locuitori. Raportul infectări/decese este mult mai bun: 400/1.

Regula de trei simple arată că dacă vom avea un număr de infectări ca în Marea Britanie, România se va confrunta cu un număr de 4.200 de morți zilnic.

Cum Marea Britanie are de trei ori populația României, simularea indică faptul că, în valul al cincilea, România ar putea avea 1.400 de decese COVID/zi.

Cifre asemănătoare găsim dacă luăm Franța ca exemplu.

Dacă vom avea o situație ca în Italia, numărul deceselor ar fi mai mic. În Italia, număr deceselor (media ultimei săptămâni) este 91 pe zi. Număr infecții noi (media ultimei săptămâni): 16.600. La acest grad de infectare, România ar avea 450 de decese pe zi. Vestea proastă este că Italia pare doar la baza valului al V-lea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te