Se intensifică vaccinarea la țară: programare extinsă, centre mobile, medici de familie

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.04.2021 - 16:48
Se intensifică vaccinarea la țară: programare extinsă, centre mobile, medici de familie. Foto Pexels.com

România a depășit pragul de 3 milioane de persoane vaccinate anti COVID-19 cu cel puțin o doză, dar este încă departe de ținta de 10 milioane de adulți, necesară pentru a atinge imunitatea de masă.

SHARE

Guvernul caută soluții pentru atragerea către vaccinarea anti-COVID a unui număr cât mai mare de români. Până acum, pentru cei din mediul rural care ar fi vrut să se imunizeze prin vaccinare, posibilitățile erau reduse: fie trebuia să meargă la centre din orașe, aflate la zeci de kilometri distanță, fie la puținele centre din mediul rural. 

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a precizat, la solicitarea Newsweek România, că  în cele 8 centre mobile deschise în județele Alba, Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Sibiu, au fost vaccinate 1.185 persoane, în șapte zile.

Citește și: EXCLUSIV Toate măsurile luate până acum de Guvern pentru a stimula vaccinarea anti COVID

„Activitatea de vaccinare din cadrul centrelor mobile a început efectiv miercuri, 21 aprilie, cu  deschiderea primului centru mobil la Afumați, în județul Ilfov.

De asemenea, prin sprijinul echipelor mobile, au fost  identificate 14 județe în care se va demara, în viitor, această etapă de vaccinare. Astfel, vor intra, rând pe rând, și alte județe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte județe, acolo unde există spații adecvate, se vor aloca doar echipe mobile, împreună cu tot ce au nevoie, pentru a efectua vaccinarea în spațiile deja amenajate”, a precizat CNCAV.

Din 28  aprilie, a fost activat al 9-lea centru de vaccinare mobil, în județul Argeș, unde în prima zi s-au imunizat 80 de persoane, potrivit datelor oferite de Comitetul de Coordonare, la cererea Newsweek România.

Citește și: Un Lamborghini al proxenetului Spaidăr, care a bătut un ginecolog, scos la licitație de stat

Programare extinsă

În mediul rural, acolo unde este mai dificilă accesarea platformei de programare, se vor extinde modalităţile de programare privind vaccinarea anti-COVID, în mod deosebit.

„Va exista posibilitatea de programarea telefonică, tot prin intermediul operatorului de call-center sau persoanele respective se vor programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont în platformă. Persoane din mediul rural se pot deplasa la un centru de vaccinare și se pot înregistra pe listă în respectivul centru de vaccinare, stabilindu-se ziua în care să se prezinte pentru vaccinare.

Citește și: De ce nu recunoaște România genocidul armean: În general, s-a opus Ministerul de Externe

Această măsură vine în sprijinul locuitorilor din mediul rural (care însumează peste 50% din populația României), mai ales pentru cei vârstnici, vulnerabili pentru care accesarea platformei este dificil de utilizat”, precizează CNCAV.

Un alt element important este legat de extinderea modalităților de vaccinare prin intermediul medicilor de familie.

Astfel, din data de 4 mai, va începe imunizarea la cabinetele medicilor de familie cu serul produs de compania farmaceutică Johnson & Johnson. Pentru început, fiecare medic de familie va primi câte 25 de doze. Până în prezent, 3035 de medici si-au exprimat dorința de implicare în procesul de vaccinare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te