România trebuie să facă 5.500 de paturi de spital în clădiri noi prin PNRR. Bugetul: 1,7 mld. euro

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.07.2022 - 17:17
România trebuie să facă 5.500 de paturi de spital în clădiri noi prin PNRR. / Inquam Photos / Costin Dinca

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România trebuie să aibă 5.500 de paturi de spital în clădiri noi, cu fondurile care sunt alocate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), menţionând că bugetul alocat este 1,7 miliarde de euro.

SHARE

Alexandru Rafila a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe lista celor 49 de obiective de investiţii propuse în PNRR se află şi un spital desfiinţat în urmă cu doi ani şi două ambulatorii care fac obiectul altor investiţii. 

"Sunt 49 de obiective de investiţii propuse. Nu am reuşit să identificăm criteriile de selecţie care au dus la construirea acestei liste de 49 de obiective care a fost propusă. Mai mult, am avut surpriza ca să găsim pe această listă un spital care fusese desfiinţat în anul 2020 şi, de asemenea, să găsim pe această listă pentru spitale două ambulatorii de specialitate care oricum făceau obiectul altei linii de investiţii. Şi din cauza asta nu am reuşit să aflăm care sunt sau care au fost criteriile care au dus la construcţia acestei liste, din care noi trebuie să îndeplinim câteva obiective. În primul rând, noi trebuie să facem cel puţin 25 de obiective din această listă, să alegem din această listă de 49”, a afirmat Rafila, relatează News.ro.

Citește și: FOTOREPORTAJ Kitsch la Neptun: Litoralul de altădată, prezentat de Mickey Mouse într-un car alegoric

Ce indicatori trebuie îndepliniţi

"Cel puţin 1.500 de paturi trebuie să fie într-o clădire cu un consum energetic aproape de zero şi cel puţin 1.300 de paturi în clădiri care înseamnă să aibă un necesar de energie primară cu 20% mai mic, cel puţin 20% mai mic decât cerinţa pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal de zero. Adică, într-un fel, să producă energie chiar mai mult decât consumă, deci, nişte clădiri verzi cu energie curată, care consumă foarte puţină energie sau chiar au un excedent de energie prin modul în care sunt concepute”, a explicat ministrul.

Citește și: VIDEO O ursoaică și doi pui au ajuns în centrul orașului Pătârlagele, județul Buzău

1,089 miliarde pentru infrastructura spitalicească nouă şi 685 de milioane pentru echipamente şi aparatură medicală

"Noi ar trebuie să avem 5.500 de paturi echipate în clădiri noi prin acest proiect şi, de asemenea, aceste 5.500 de paturi să fie conectate la un sistem informatic cu echipamente IT noi. Ce buget avem la dispoziţie? Avem un buget de 1,7 miliarde de euro. Acest buget este împărţit în două: 1,089 miliarde pentru infrastructura spitalicească nouă şi 685 de milioane pentru echipamente şi aparatură medicală. E o proporţie corectă, cam 35 reprezintă aparatura medicală din cadrul investiţiei într-o unitate spitalicească”, a adăugat Rafila. 

În 22 de județe nu există niciun proiect

Rafila a mai afirmat că pe lista celor 49 de obiective 22 de judeţe nu sunt trecute cu niciun proiect. 
 
"Am găsit o anumită disproporţionalitate, în sensul că 22 de judeţe nu au niciun obiectiv, trei judeţe au câte patru obiective propuse, mă refer aici, cu excepţia Bucureştiului, care, sigur, are o situaţie particulară. Este vorba despre Cluj, Bucureşti şi Constanţa şi, respectiv cu câte trei în Braşov, Arad şi Alba. Deci este o anumită disproporţie şi, din păcate, sudul ţării şi estul ţării sunt cu foarte puţine obiective incluse pe această listă şi de asta ne-a preocupat, pentru că reducerea decalajelor între nivelul de furnizare a serviciilor medicale spitaliceşti în România este foarte importantă. Dacă noi o să investim, de exemplu, în aceleaşi centre care au şi spitale regionale, sigur la Craiova şi la Iaşi nu este o problemă, că e doar câte unul, dar, de exemplu la Cluj, unde avem deja spital sau, mă rog, se va construi spital regional, avem patru şi, evident, ar trebui să existe un echilibru în ţara noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii medicale spitaliceşti”, a precizat ministrul Sănătăţii. 
 
El a explicat că investiţia cea mai mică va fi de 3,8 milioane de euro, iar cea mai mare de 338 de milioane de euro. 
 
"Bugetul mediu pentru un pat de spital este de 327.000 de euro. Bugetul minim solicitat în investiţie după scăderea co-finanţării, deci bugetul net care se ia din PNRR este de 3,8 milioane de euro, cea mai mică investiţie, iar cea mai mare, de 338 de milioane de euro”, a afirmat Rafila. 
 
El a arătat că dacă suma totală este împărţită la cele 25 de obiecte rezultă o medie de 68 de milioane de euro pentru fiecare obiectiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te